Големият адронен колайдер постави нов рекорд

Тази сутрин в 5 ч. и 20 мин. централноевропейско време два снопа протони с енергия 3,5 тераелектронволта успешно циркулираха за пръв път в Големия адронен колайдер, оповестиха от пресслужбата на ЦЕРН, цитирани от БТА.

Това е най-голямата енергия, регистрирана в ускорител на частици, и е важна стъпка напред по пътя към стартирането на изследователската програма на Големия адронен колайдер.

Първият опит за сблъсък на снопове с енергия 7 тераелектронволта ще последва на дата, която ще бъде оповестена в близко бъдеще.

Увеличаването на енергията до 3,5 тераелектронволта свидетелства за подобренията, които извършихме след повредата на Големия адронен колайдер през септември 2008 г., заяви директорът за ускорителите и технологиите в ЦЕРН Стив Майърс.

Това е голям кредит на доверие за екипа на Големия адронен колайдер, допълни той. Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) беше активиран отново неотдавна, след като бе спрян за около 14 месеца поради инцидента през септември 2008 г.

Тогава в тунела, по който трябва да се движат потоците от протони, се бе излял около тон течен хелий, използван за охлаждане на магнитите.

Инцидентът предизвика поредица от проблеми с електрическата система. Ремонтът на съоръжението струваше 24 милиона британски лири.

След като бъдат регистрирани сблъсъци с енергия 7 тераелектронволта, се планира ускорителят да продължи да функционира за период от 18-24 месеца, като е предвидено кратко спиране по технически причини в края на 2010 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини