Прокуратурата с подробности за разследването на взрива край Елин Пелин

10 дни след инцидента следователи влязоха в складовете

Продължава разследването на трагичния инцидент в складове за пиротехника край Елин Пелин, при който загинаха четирима души. 10 дни след инцидента следователи влязоха в складовете, за да проучат причините за взривовете.

Днес Софийската окръжна прокуратура и Националната следствената служба ще дадат подробности за разследването по случая. Разследват се всички възможни версии за инцидента - от човешка небрежност до повреда, както и умишлено деяние. А на фона на недоволството на жителите в района, МВР и регионалното министерство създадоха работна група с цел промяна на минималното разстояние на опасни складове от населени места.

В пресконференцията участваха административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова, Ивелина Христова, и.ф. директор на НСлС, зам.-окръжният прокурор на ОП-София и наблюдаващ прокурор по делото Николай Попов и следовател Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от НСлС.

"За изключително кратко време и в трудни условия бяха проведени първите действия по това разследване. Слава Богу, успяхме да приключим с първото следствено действие между 5 и 9 август оглед на мястото, както и на складовете в близост", каза наталия Николова.

По думите ѝ до момента са извършени общо 8 огледа и са разпитани 34 свидетели, като заяви, че "интензивно се работи по това дело, изискани са и записите от телевизиите".

"Разследват се всички версии за инцидента. Не изключваме нито варианта за случайно деяние, нито небрежност, противоправни действия", каза още тя. Иван Делчев добави, че заради метереологичните условия е възможна версията и за "самозапалване".

"В НСлС се сформира екип от 6 следователи, които разследват случая", обясни Николай Попов. Той припомни, че двамата, загинали на място, са починали от "взривни травми". Направена им е и ДНК експертиза за идентифициране.

Той добави, че "насоките, в които ще се назначат експертизи са свързани с архитектура, строителство, взривно дело, химия и физика. Ивелина Христова добави "комплексна експертиза на веществени доказателства, както и пожаротехническа експертиза". По думите ѝ са събрани над 50 веществени доказателства и всички записи от охранителните камери, които предстоят да бъдат разглеждани.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини