Стоманово се обедини: събраха 12 000 лева за възстановяване на изгорялата къща на съселяните си

    В девинското село Стоманово отново показват, че в Родопите са задружни в мъката със спонтанна акция за събиране на средства за строителни материали за възстановяването на изгорялата къща от големия пожар, който вилня в селото  на 22 юни т.г. Хората от селото, техни наследници и роднини, които живеят в чужбина и страната, събраха в помощ на семейството 12 000 лв. 
    „Трогнат съм от хората, че ни помагат по всякакъв начин. Вече изляхме първата плоча на къщата, градим двамата с брат ми, двете ни сестри няма как много да помогнат в градежа“, каза Ахмед Пишкинов.
    Пожарът се разразява в следобедните часове, като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка в имота на Ивайло Аянски. От там за минути пламъците се прехвърлят на двуетажната къща на семейство Пишкинови, която изгаря напълно, заедно с един сеновал и още две плевни. Останали само външните стени на къщата. За радост няма пострадали хора, но имаше изпепелени домашни животни. „Доста сериозен пожар, но го локазилизирахме с бърза намеса. В къщата не е имало хора“, каза комисар Чавдар Кичуков, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян.
    Според местните, пожарът е тръгнал от късо съединение в електрическа инсталация. В гасенето му се включват няколко екипа на пожарната, горски служители и доброволци от селото, така че да не стигне до близката гора, каза кметът на община Девин Здравко Иванов. Той лично, заедно със заместник-кмета са отишли на мястото да видят с какво може да е полезна общинската управа в разчистването. "На никой не бива да се случва подобно нещо, хората няма как да се справят сами", каза Иванов.
    Изгорялата къща е единственият имот на четирима братя и сестри, които остават от малки сираци. Семейството е бедно и с много усилия успява да събере средства да си купи строителни материали, които складирало в плевнята, като плановете били да санират къщата това лято. Всичко обаче изгоряло. 
    "На голи стени останахме, няма покрив, няма никаква покъщнина, всичко изгоря. Бедни хора сме и без подкрепа, не можем да възстановим къщата, а само това ни остана от майка и татко", казва 33-годишната Мелиха Пишкинова. Тя е най-малката от четирите деца. Майка им се споминала от проблеми със сърцето, докато била още доста малка. Заедно с двамата й братя Йордан и Ахмед и сестра й Невин сами се справяли в живота. 
    Нейният брат Ахмед живее в Пещера. Той първи научава за пожара и първи стига до Стоманово. "Правехме една година на моя свекър и тъкмо изпратих гостите и се обади братовчед, че в село плевнята ни гори. За половин час отидох в Стоманово, заедно с пожарната и започнахме да гасим. Молих се да оцелеят документите ни за къщата, за всичката техника вътре, снимки от баща ми и майка ми, но всичко е изгоряло, нищо не можах да отърва", казва Ахмед. 
    Той най-често се прибирал във фамилната къща с жена си и децата. Казва, че обичали да се събират с брат му и сестрите по празници. Останал сирак в 6 клас, Ахмед е строителен работник. 
    С парите от строежите успял да купи нова пералня, телевизор, микровълнова печка, обзавеждане в последно време, но пламъците унищожили целия му труд. 
    Само за да се възстанови покрива, който е около 100 кв. м, са нужни около 30 000 лева в материали, още толкова поне са необходими, за да се възстановят помещенията надолу, изчислява 42-годишният Ахмед. 
    Въпреки трагедията, той е категоричен, че както са се справяли от малки заедно и сега ще се опитват заедно да възстановят семейното огнище, защото това е единственото, което имат от родителите си. Сплотени сме четиримата така, че и бомба да падне не може да ни раздели, казва Ахмед.
    "В деня на пожара имаше много млади хора дошли за уикенда и те се включиха в гасенето, ако не бяха те щеше да изгори селото, защото пожарът много бързо тръгна към другите постройки, а къщата и плевните са в центъра на селото. Пострадалите са много работливо семейство, бедни хора, които без подкрепа няма да могат да се справят. Събирахме по списък средства да им помогнем, но в селото живеят едва към 80 души, пенсионери, нямат много възможности", казва секретарят на читалището в Стоманово и бивш кмет на селото, Тюркян Гаази. От Стоманово отправят отново апел, който може и има желание да помогне с материали и средства, да го направи, защото никой не е застрахован от трагедии. 
    Община Девин предостави помощ на фамилиите, чиито имоти изгоряха при пожара в село Стоманово, съобщи кметът на община Девин Здравко Иванов. С решение на Общинския съвет бяха осигурени 15 кубика дървен материал за възстановяване на опожарената къща на Пишкинови. Дарителска акция сред администрацията в Девин пък събра 1480 лв. в помощ на семействата, а отделно групата общински съветници събраха 1000 лв. дарение, така общата сума е 2 480 лв., посочи Иванов. Дървесината, която се предоставя, е строителна и е от общинския горски фонд, уточни кметът. Дървеният материал беше доставен също безвъзмездно от управата на курортния град. Кампанията, подета в самото село, за набиране на средства за пострадалите продължава.  
    „Към 30 – 40 000 лева са ни нужни още, нямаме средства за втората плоча, там са необходими около 7-8 хиляди лева, дървен материал почти имаме, но керемиди трябва да купим, а нямаме средства за тях, и на майстори трябва да плащаме“, изчислява Ахмед.
     
    Ако някой иска да помогне на Пишкинови може да го направи на банковата сметка на Ахмед Пишкинов: 
    TBI BANK EAD
    BIC TBIBBGSFXXX
    IBAN BG97TBIB931010A088ED01
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини