Румен Гайтански - Вълка се предаде на прокуратурата

Адвокатът, арестуван заради кредита от 150 млн. лв. от ББР, е пуснат срещу 50 000 лв. гаранция

Румен Гайтански - Вълка се е предал и е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, съобщи bTV. Източници от прокуратурата потвърдиха новината за „Сега“. След този 3-дневен период прокуратурата трябва или да поиска постоянното задържане на Гайтански от съда, или да го пусне.

Бизнесменът, както и бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев бяха обвинени вчера за длъжностно присвояване в особено големи размери, но не бяха открити за предявяване на обвиненията. Новината дойде след акцията на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) от сряда във връзка с разследването на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от държавната Българска банка за развитие. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

С тях има и трети обвиняем – Иван Георгиев, представител на „Роудуей кънстракшън“ – фирмата, свързана с Гайтански, получила кредита от 150 млн. лв. За разлика от Мавродиев и Гайтански обаче Георгиев беше задържан веднага за 24 часа по Закона за МВР.

БНТ съобщи днес, че той е пуснат срещу гаранция от 50 000 лв. от прокуратурата.

Според bTV адвокат Иван Георгиев не е внесъл паричната гаранция и ще обжалва мярката в законовия едноседмичен срок.

Така единствено Мавродиев остава в неизвестност за разследващите. Той обаче все още не е обявен за издирване.

Зам.-градският прокурор Десислава Петрова обясни вчера, че въпросното дело е образувано в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит е и водено за престъпление по служба. Първо е било възложено на ГДБОП, а после от службата са предложили с него да се заеме следовател и наблюдаващият прокурор го е прехвърлил на магистрат. С постановление от 4 май 2023 г. досъдебното производство е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че няма доказателства за извършено престъпление по служба. Това е потвърдено и от Софийската апелативна прокуратура, която е проверила постановлението. Върховната прокуратура обаче приема, че наистина няма доказателства за престъпление по служба, но констатира пропуски и непълнота във фактите по случая, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата и дали не е осъществено друго престъпление, обясни прокурор Петрова.

Изобщо не е ясно дали по същия начин се разследват и другите необезпечени кредити от ББР, за които алармира Кирил Петков преди години, когато беше служебен министър на икономиката.

Миналата седмица КПК пусна специално прессъобщение за разследването, от което се разбра, че се разследва и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини