Жителите на Павелско се готвят за блокада на пътя Пловдив-Смолян, заради безводие

Жителите на село Павелско се готвят за ефективни протести и блокада на пътя Пловдив-Смолян. Тя се планира за следващата неделя - 25 август. Причината за протеста е безводието в селото. Проблемът е от години и твърде често половината село остава без вода. Сега ситуацията е още по-драматична. От петък половината село е на драстичен воден режим. Водата се спира от 10 до 18 часа през деня и от 22 ч. до 6 часа сутринта. "Ако водоподаването не се нормализира до понеделник по обяд, цялото село ще мине на този режим", каза кметът на Павелско Атанас Станков.
Маловодието и празните водоеми са само част от проблема. По-сериозната причина да се губи вода е остарелият водопровод. "Тръбите са по на 60-70 години, често се пукат, през ден отстраняваме аварии. Има и такива, които не могат да се открият и водата просто се губи", допълни Станков.
Недостигът на вода в чепеларското село е свързан с остарял магистрален водопровод, за ремонта на който Община Чепеларе кандидатства за финансиране още от 2014 г., потвърждават от общинската администрация. През 2022 г. е възложена актуализация на създадения преди години от Община Чепеларе работен проект „Рехабилитация на магистрален водопровод за водоснабдителна група Орехово – Малево – Хвойна –  Павелско“. След актуализацията, през август т.г. е издадено строително разрешително за обекта. От общината твърдят, че имат и одобрени средства за ремонт на водопровода - 7,5 млн. лв. от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. Следват обаче административните процедури - подписване на
договор с МРРБ за изпълнението на проекта, избор на изпълнител, докато се стигне до самата реализация.
Междувременно в Павелско стоят без вода и затова ще протестират и настояват ремонтът да се случи колкото се може по-скоро.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини