360 деца и семействата им ползват услугите на Общностен център-Смолян

Община Смолян продължава да изпълнява Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.003-0094-C01 за изпълнение на проект „Бъдеще за децата в Община Смолян“, Приоритет 2 „Социално включване и равни възможности“, Процедура чрез подбор на проекти BG05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата“, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс

Целта на проекта е предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа с цел превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето (ЕГД).

Целевите групи по проекта са: деца в нужда и техните семейства. Проектните дейности са насочени към подобряване качеството на живот и предотвратяване риска от изоставяне, осигуряване на социална закрила и намаляване негативните тенденции, свързани с детската бедност и социалната изолация за деца от 0 до 7 години и техните семейства, включително за деца с увреждания и деца от маргинализирани групи като ромите.
Целева група по проекта са и служителите предоставящи социални и интегрирани здравно-социални услуги, които ще бъдат подпомогнати в работата си с децата в нужда и техните семейства чрез обучения, методическа подкрепа и супервизия.

От стартирането на дейностите по проекта на 01.10.2023 г. до момента от услугите предоставяни в Общностен център – гр. Смолян са се възползвали 360 деца и 103 семейства, както следва:

- Здравна консултация за деца - извършване на здравна профилактика и превенция чрез информационно-консултативни дейности за повишаване на здравната култура сред децата и информираността на гражданите от маргинализирани групи относно здравно обслужване, профилактика на заболявания, имунизационния календар, проследяване на бременността и на ранното детско развитие. - 200 деца.
- Семейно консултиране и подкрепа, вкл. и по отношение на здравните аспекти - Повишаване на родителския капацитет, улесняване достъпа до различни услуги. Подкрепата на уязвими семейства и младежи от високо рискови общности за спомагане за преодоляване на семейните затруднения и развитие на умения за социална интеграция. Съдействие на потребителите по здравни, социални и образователни въпроси – 55 деца и семейства
- Формиране и развитие на родителски умения - Услугата цели да подпомогне родители с бебета и деца на възраст от 0 до 3 г., да водят здравословен начин на живот и ще се осъществява чрез, групи за консултация и подкрепа на бъдещи родители, на родители с бебета и деца на възраст от 0 до 3 г, групи за родители и бъдещи родители, И индивидуална работа с бъдещи родители и родители на малки деца от 0 до 3 г. – 48 деца и семейства
- Ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието и специална педагогическа подкрепа - Целта на услугата е предотвратяване на изоставането и/или институционализирането на деца с увреждания и изграждане на специални умения за отглеждане на деца с увреждания. Услугата позволява и укрепва усилията на общността към ранно откриване на уврежданията. Нуждата от предоставянето на услугата се изразява и в частта с оказване на подкрепа на родителите и подпомагане на детето във всички области на развитие – 42 деца
- Допълнителна подготовка за равен старт - Услугата се предоставя чрез дейността Създаване на летни групи/училища. Целта на услугата е да се подобри училищната готовност на децата от целевата група, да се създадат положителни нагласи за ученето и да се повиши тяхната мотивация, увереност и им се даде равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас, чрез създаване у децата на умения за активно и самостоятелно учение, за работа в екип и решаване на проблемни ситуации – 15 деца.
От стартиране на проекта до момента на специалистите предоставящи социални и интегрирани здравно-социални услуги в Общностен център – гр. Смолян са проведени едно въвеждащо обучение и три супервизии. Целта на обученията и супервизиите е екипа предоставящ услугите да бъде подготвен за работа съгласно най-актуалните тенденции в областта на ранното детско развитие.
Общата стойност на проекта възлиза на 382 059.73 лева. Крайният срок на изпълнение е 4 май 2025 г.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини