Неотложен кабинет в Димитровград - ще бъде ли реалност или ще остане мираж?

Изображение 1 от 3

    В Димитровград очакваме през месец септември отново да бъде разкрит дежурен неотложен кабинет, след като предходният спря да функционира към края на 2021 г. Това ни увери директорът на болницата в града, Алдин Карагьозов. Това ще спести пътуването на димитровградчани до Хасково, при неотложна нужда от консултация с медицинско лице в извънработното време на личните лекари.

    Кабинетът ще заработи изцяло обезпечен от местната болница, както финансово, така и с лекари от лечебното заведение, за разлика от работещия до преди 3 години кабинет, който бе финансиран и обезпечен от доктори от местните практики на личните лекари, които в момента плащат такси към спешния кабинет в хасковската болница, за да бъдат обслужвани димитровградските пациенти в извънработното им време.

    В последствие ще се търси форма на работа, в която финансирането на кабинета да може да се осъществи чрез практиките на джипитата в града, чието задължение е да осигуряват първична медицинска помощ на пациентите си в извънработното им време от 20:00 до 8:00 часа и през почивните им дни.

    Новият кабинет, който се очаква да заработи до месец, ще се намира на входа на болницата в града, където вече приключват ремонтите на помещението и то е подсигурено с компютърна техника и интернет свързаност, за да могат да се издават и електронни рецепти. За съжаление, дори да ви бъде издадена електронна рецепта в малките часове на денонощието, отново ще трябва да идете до областния град, защото все още в града няма денонощна аптека.

    Функцията на кабинета, който е един вид доболнична помощ, е да поема нуждаещите се пациентите от преглед и поставяне на диагноза, и евентуално назначаване на лечение, в периодите на денонощието, през които личния лекар не е на разположение, в почивните дни и в интервала от 20:00 часа до 08:00 часа. Кабинетът не може да иззема функциите на ЦСМП (бърза помощ), който отговаря за всички спешни състояния.

    В Димитровград неотложният кабинет спря да функционира на 1-ви ноември 2021г. и от тогава неотложните прегледи се извършват в Хасково. Причините за закриването на кабинета бяха, че няма лекари, които да поемат дежурствата, защото всички са крайно изтощени. Кои лекари ще поемат дежурствата в новосъздавания неотложен кабинет, очакваме да разберем след като той бъде открит.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини