Семейство призовава за дарения за храма в Езерово

Да помогнем: Покривът на църквата в първомайското село Езерово се нуждае от ремонт/СНИМКИ/

20.08.2024 Petrov Ivailo

От спешен ремонт на покрива се нуждае църквата „Св. Никола“ в първомайското село Езерово. Сайтът pbnovini.com цитира съобщението на семейство Надя и Панчо Георгиеви в социалните медии.

„Църква Свети Никола, село Езерово има нужда от ремонт на покрива! Ако има добри хора с желание и възможност да дарят финанси или материали, пишете коментар, ще се свържа с вас, дарения се даряват лично в църквата!
Бъдете живи и здрави!“, призовава семейството във Фейсбук.

Покривът на храма е керемиден и се нуждае от подмяна, е видно от снимките, придружаващи поста в социалната мрежа.

Църквата в селото е построена през 1851 г. с разрешението на султана. Тя е  реставрирана през 1890 г.

Храмът е трикорабна постройка без купол. През 1851 г. е направена камбанария, отстояща на 30 м. Основно е ремонтиран през 2010 г.  Предполага се, че иконите в него са дело на видния зограф Никола Одринчанин, пише „Марица“.  Запазени са старинни славянски книги, сред които историята на света Параскева, подарена от игумена на Араповския манастир, както и на света Неделя, печатана в Русия през 1850 г. На пода в църквата е вградена бяла мраморна плоча с изображение на познатия от герба на Византия двуглав орел.

Бабите и до днес му казват „Белия камень“, върху него не се стъпва, само се кланят.

До днес в храма стоят подарените два свещника на църквата от Ангел Войвода.  В двора се намира гробът на един от първите свещеници Христо Терзииванов, заточен 8 г. в Диарбекир.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини