Управителят на БНБ отказа да е премиер, предстоят срещи с подуправителите

И при тази серия консултации за служебен премиер управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев отказа да поеме поста в мотива, че банката е една от стабилните институции в страната и тя трябва да стои встрани от политическите процеси.

Димитър Радев се срещна преди обед с президента Румен Радев, който днес говори последователно с потенциалните кандидати за служебен министър председател.


Димитър Радев Снимка: БГНЕС

Преди него в президентството бе Димитър Главчев, понастоящем служебен премиер. Той даде заявка, че би поел отново поста и в следващия служебен кабинет.

Управителят н БНБ и тримата подуправители на централната банка са сред десетимата висши чиновници от т.нар. „домова книга“, сред които президентът може да назначи служебен министър-председател. По закон, след последните конституционни промени, в „домовата книга“ влизат десет души: председателят на Народното събрание (Рая Назарян, ГЕРБ), управителят и тримата подуправители на БНБ, председателят на Сметната палата (Димитър Главчев) и нейните двама заместник-председатели, омбудсманът и заместник-омбудсманът. Рая Назарян и Димитър Радев вече отказаха поста, а страната няма действащи омбудсман и зам.-омбудсман. През април 2024 г. омбудсманът Диана Ковачева стана съдия в Страсбург след изтичане на мандата си и нов омбудсман не е назначен, а нейната заместничка Елена Чернева-Маркова напусна предсрочно в края на март. Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева също отпада като кандидат, тъй като президентът отказа да подпише указ за неин кабинет, след като тя настоя да запази Калин Стоянов като вътрешен министър.

Така към този час се чакат позициите на подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков и на заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

Преди днешните срещи с президента Петър Чобанов изрази готовност да стане служебен премиер.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини