4 клуба започват работа в дебърското училище, финансирани от ЦОИДЕУМ

Проект на стойност  22429,22 лв. спечели ОУ „Георги Караславов“, кв. Дебър,  Първомай. Средствата са осигурени от програмата на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства / ЦОИДУЕМ/.

По него ще бъдат създадени 4 клуба.

Клуб Първокласни творци с ръководителл Недялка Томаатанасова, който ще разработва и въвежда иновативни педагогически практики.

Клубовете „Аз танцувам“ с ръководител  Деляна Славовска и  „Обратно към корените“, който ще бъде воден от Петя Павлова Те ще извършват изследователска дейност и ще възстановяват автентични танци на различните етноси и техните обичаи и фолклор. Предвидени са участия в ромския фестивал "Отворено сърце" в гр. Велико Търново, както и посещения на обекти с историческо и географско значение с цел обогатяване на познанията.

Клуб „Аз и моят велосипед“ с ръководител  Минко Павлов ще има за цел иновативно практическо обучение на децата за управление на  електрически тротинетки, велокартинг и велосипеди, подкрепено от теоретическа подготовка по БДП, състезания и забавни културни инициативи без дублиране и допълване на ефекти от други дейности.

Основна цел на проекта е утвърждаване на културното многообразие на децата и учениците от етническите малцинства като обща ценност чрез интеграция, личностно развитие и здравословен начин на живот основаващи се на принципа за равенство и недискриминация.

Дейностите по проекта ще се разширят и надградят в един проект, в който да бъдат привлечени родителите и семействата като партньори на училището, в процеса на успешното изграждане на модел на единна образователна среда, в която равностойно си партнират и взаимодействат всички участници в образователния процес, независимо от тяхната етническа принадлежност.
Проектът може да послужи като пример, който да се прилага и в други училища и общини, където има ромско и турско население и където съществуват проблеми с ранното отпадане от училище.
Преодоляването на културните бариери в общуването, , откриването на заложби сред учениците и популяризирането им са сред важните цели на проекта.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини