Вулкан в Исландия изригна, пукнатината с лава се е увеличила с 1,5 км за 40 минути

Вулкан в югозападна Исландия изригна за шести път от декември, пукнатината, от която блика гореща лава се е увеличила с 1,5 км за около 40 минути, съобщи местната метеорологична служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Вулканичната дейност е на полуостров Рейкянес, където живеят около 30 000 души, или близо 8% от населението на страната. През юни вулканът бълваше фонтани от разтопена лава 24 дни.

Общата дължина на пукнатината, от която се наблюдава сегашното изригване, е около 3,9 километра. Районът е бил успешно евакуиран.

Полетите са незасегнати, съобщиха от летище Кефлавик в Рейкявик на своята уеб страница. Но близкият луксозен геотермален спа център и хотел казаха, че са затворили и евакуирали гостите си.

От 2021 г. на полуострова е имало девет изригвания, след повторното активиране на геоложките системи, които са били спящи в продължение на 800 години. Властите са изградили изкуствени бариери за пренасочване на потоците лава далеч от критичната инфраструктура, включително от геотермална електроцентрала, от спа център на открито и от град Гриндавик.

В Исландия има повече от 30 активни вулкана.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини