Деси от „Славейков“ в Гьоте –институт и в немското посолство като награда от конкурс

Десислава Маринова от 11а клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ се завърна от тридневен стаж в посолството на Федерална Република Германия и Гьоте-институт България в София. Това е част от наградата й за спечелването на 3-то място в Международния литературен ученически конкурс на център АЛЕФ ,,Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Припомняме, че тогава Деси участва като представител на Школа „ИстОрика“ към училището за шампиони и бе наградена за своя разказ от госпожа Дебора Лавал, която е ръководител на отдел "Комуникации и култура" в немското посолство, в началото на юни в Бургас.

„През първия ден посетих Гьоте-института. Разведоха ме из цялата сграда и ми обясниха какво всъщност представлява тяхната работа. Прекарах останалата част от деня в Езиковия отдел на института, като там ме запознаха с техните задължения и ми дадоха възможността да се потопя в процеса им на работа.  Вторият ден отново започна там. Прекарах известно време с госпожа Руслана Стефанова, ръководителката на библиотеката в института. Тя ме запозна със своята работа, обясни ми какви са функциите на библиотеката и как протича един техен работен ден. През останалата част от деня бях в Посолството на Федерална Република Германия. Госпожа Дебора Лавал ми разказа какво всъщност представлява посолството, какви са различните му отдели и какви задължения има всеки от тях. Прекарах време в  "Култура и комуникации", а на следващия ден обиколих останалите отдели и се запознах накратко с функциите им.“, разказва Десислава.

Тридневният престой в София включва и посещение на фондация  ,,Фридрих Науман", както и на различни забележителности в столицата.

Официалната информация от организаторите гласи: „Г-жа Лавал поздрави ученичката Десислава Маринова и школата по история „ИстОрика“ към училището с ръководител г-н Димитър Димов за тяхната инициативност и постижения. Представители на посолството с удоволствие биха посетили СУ „Петко Рачов Славейков“, когато има такава възможност. Екипите на германското посолство и на Гьоте-институт България са много щастливи да се срещат с такива млади хора, които имат ясно изразено мнение по актуални теми, и пожелават на Десислава много успехи в бъдеще!“

Деси споделя, че за нея това е едно изключително вълнуващо и много интересно преживяване. Благодарна е за предоставената  възможност да се потопи в процеса на работа на такива институции. Мотивирана е да продължава да участва в нови различни конкурси и да постига нови успехи.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини