ВиК: Няма опасност от режим на водата в Хасково

„ВиК-Хасково подава по над 36 хиляди кубика вода за денонощие само за града. Водата се черпи от над 60 кладенеца. Количеството е абсолютно достатъчно за да задоволи потреблението на града“, съобщи управителят на ВиК-Хасково инж. Ненко Дервенков.

В тази връзка категорично не отговарят на истината зачестилите в публичното пространство твърдения и многобройните запитвания във ВиК-Хасково за въвеждането на воден режим в града. Липсата на вода в някои райони се дължи на локални аварии. Те са ежедневие предвид безкрайно остарялата водопроводна мрежа, на места на повече от 70 години, съобщиха още от водното дружество.

Последните изследвания на водата в сертифицирана лаборатория сочат, че тя отговаря напълно на изискванията на Наредбата за показателите на водата за питейно битови цели. При норма на естествения уран от 0.03 микрограма на литър при взетите десетки проби са били отчетени стойности от 0.007 до 0.022 микрограма на литър. При норма на манган от 50 микрограма на литър са регистрирани стойности от 0 до 18 микрограма на литър, което е далеч под пределните норми. Всички микробиологични показатели са в норма, посочиха още от ВиК-Хасково.

Лабораторията на дружеството следи ежедневно за качеството на водата в област Хасково. Извършва се и законоустановеният периодичен мониторинг в сертифицирана лаборатория, като данните се предоставят на РЗИ-Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини