Троен данък за яхти, двоен - за лукс коли. Преглед на националния печат

"Сега": Нов антикризисен сюрприз - ДДС се повишава на 22%

Правителството продължава да лансира спорни мерки за борба с кризата. Въпреки уверенията, че няма да има вдигане на данъците, вчера стана ясно, че управляващите предлагат ДДС да скочи от 20 на 22% за една година. Работодателските организации и синдикатите бяха неприятно изненадани от идеята, която не бе спомената при интензивните срещи с премиера и финансовия министър през уикенда, но ще се обсъжда официално днес от съвета за тристранно сътрудничество.

"Монитор": Троен данък за яхти, двоен - за лукс коли

Двойно по-висок данък ще плащат баровците с жилища над 250 кв. м. Пак при същите условия се удвоява и данъкът върху мощните коли над 164 к.с. Данъкът върху яхтите пък се утроява. Очакваният положителен ефект от тези мерки за бюджета се изчислява на 150 млн. лв., предвижда една от антикризисните мерки на кабинета. По-рано през деня министърът на финансите Симеон Дянков обясни, че данъкът „лукс" на практика ще представлява увеличаване на скалата на данък сгради и на данъка върху автомобилите, които са местни данъци. Според Дянков промяната може да влезе в сила от 1 май.

"Стандарт": Продават НДК и парното

Държавата възнамерява спешно да продаде половин НДК и "Топлофикация София". В плана на правителството е включено раздържавяването на 51% от тези две структури сега и още 49% след 2 години, когато пазарната конюнктура ще е по-добра, а частникът ще е направил инвестиции в своя мажоритарен дял. В списъка за приватизация, от която в момента могат да постъпят свежи пари и да подкрепят свития фискален резерв, може да влезе НЕК, Българският енергиен холдинг, както и други дружества, които в момента не подлежат на продажба.

"Стандарт": Доган с лаборатория в сарая

Ахмед Доган има лаборатория в дома си, общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН. Това обяви пред БНТ Камен Костадинов от ДПС. По думите му Сокола през годините се е специализирал в областта на развитието на енергия от алтернативни източници. "Той е много добре подготвен по тази тема", заяви Костадинов. Според ДПС депутата Доган е почетен член на Водородното дружество.
Така Камен Костадинов коментира разкритията по медиите, че лидерът на ДПС е прибрал чрез фирми 1,5 млн. лева комисиона за хидровъзела "Цанков камък". Той увери, че Сокола никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано за това.

"Сега": Пълен хаос в доходите и данъците на Доган

Хонорарът от 1.5 млн. лв., който е изплатен на Ахмед Доган за консултантска дейност в енергетиката, предизвика нови въпроси около неясния му данъчен статус.

Според твърденията на депутата Камен Костадинов, упълномощен да говори от името на ДПС лидера, излиза, че Доган е укрил от Сметната палата и НАП огромния си приход. Костадинов твърди, че хонорарът е обявен в данъчната декларация на Доган още през март м.г. и върху него са платени данъци. Той бе категоричен, че сумата фигурира и в публичния регистър. Но там Доган е декларирал само 366 590 лв. Освен това е нарушил Закона за ДДС, тъй като е закъснял да се регистрира по него. Това е станало едва на 23 март 2009 г. А е трябвало да го стори до 14 януари 2009 г.

"24 часа": Проверяват 140 договора на кабинета "Станишев"

Върховната касационна прокуратура съвместно с колегите си от градска прокуратура и експерти ще разследват всички сделки на предишния Министерски съвет. Това съобщи вчера говорителят на главния прокурор Борис Велчев Стелиана Кожухарова в отговор на въпрос дали са били получени материалите, изпратени от премиера Бойко Борисов до обвинителите.

Правителството на тройната коалиция е сключило договори, без да има финансово обезпечение на стойност 2,2 млрд. лв., обяви в неделя премиерът. Той препрати справките, изготвени от министрите му, на прокуратурата, за да се търси наказание на предишните министри.

"Новинар": Чакаме 1 милиард евро от Брюксел да си запушим дупките

България разчита 1 милиард евро от оперативните програми на ЕС да бъдат пренасочени за пълнене на дупките по пътищата. Строителният министър Росен Плевнелиев заяви след среща с европосланиците, че страната ни ще започне преговори с Еврокомисията. По думите му до момента такова нещо не е правено от друга страна членка. Той посочи, че посланиците обещали да лобират за реализацията на българското намерение.

"Монитор": Махат деколтетата и минижупа в школата


Преподаватели обсъждат приемането на професионален дрескод, който да забрани в училище да се ходи с минижуп, големи деколтета и с ярки дрехи. Това стана ясно на национална конференция на учители и психолози във Варна.

"Един учител възпитава не само със своите знания, не само с уменията, които ще предаде на своите ученици, но възпитава също и чрез себе си, като личност и като облик", смята психолог-преподавателят Лидия Йорданова.

"24 часа": "Принадлежа на РЗС", подписаха депутатите на Яне

Осемте независими депутати на Яне Янев са подписали декларация, в която заявяват, че "принадлежат към политическата група на РЗС, която е продължител на умишлено разформированата група на РЗС".

По силата на подписаната декларация депутатите се задължават при несъгласие с политиката на партията и напускането й, както и при изключване от нея, да подадат оставка и от Народното събрание. Депутатите определят като своя главна политическа цел "предсрочното прекратяване на мандата на 41-ото народно събрание, свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини