Установен е случай на заразен със западнонилска треска в Хасковско

Трима души са заразени със западнонилска треска в България, като един от тях е от Хасковска област, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Случаят на заболелия мъж от област Хасково е определен като вносен, тъй като той е пребивавал в Гърция от май тази година. Завърнал се е в България в началото на август поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса, които за няколко дни отзвучават спонтанно.

Намерен е в безсъзнание в дома от близките си. Болният е бил хоспитализиран във вътрешно отделение, като е лекуван за бронхопневмония. След изписване от болницата продължава да се оплаква от силна отпадналост и загуба на тегло.

Другите двама заразени мъже са от София и са починали.

Тримата заболели мъже са на възраст от 61 до 74 г.

От западнонилска треска боледуват основно птици, но също така и хора, коне, кучета, котки, прилепи, скунксове, катерици, алигатори. Заразяват се след ухапване от комар и доста по-рядко от кърлеж. Заболяването протича с признаци инфлуенца – треска, слузести изтечения от носа, възпаления на лигавиците. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно – 80% преболедуват без да показват клинична изява, а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    2 0
    08:15, 30 авг 2024
    Айде,забрана за излизане извън дома от 18 до 6 часа,противокомарници на прозорците,и задължително „райд" против комари......
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини