Завърши курсът по медийна грамотност за възрастни в Асеновград

Завърши курсът по медийна грамотност за възрастни в Асеновград.

През август тази година Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в града беше домакин на обучението по проект "INFORMATION MATTERS": https://informationmatters.eu/bg/ .

"INFORMATION MATTERS" се основава на разбирането, че медийна грамотност е способността да се оценяват и разбират с критично отношение медийни съобщения във всички формати, докато дигиталната грамотност помага на хората да се ориентират във все по-интензивното online потребление (напр. умения и знания, свързани с функционирането и използването на платформи на социални медии, уебсайтове и приложения).

Целта на Проекта е да подобри дигиталните и медийни компетенции на хора на възраст 55+, чрез разработване и използване на иновативни интерактивни учебни материали, с фокус справянето с инфодемията, дезинформацията и фалшивите новини.

В рамките на 5 обучителни сесии 14 души от Асеновград на възраст между 50 г. и 74 г. обсъдиха концепции и теория на медийната и дигитална грамотност. Учиха се как да различават дезинформация от мисинформация и разбраха какви цифрови отпечатъци оставя всеки от тях.

При всяка от петте срещи участниците дискутираха представените от лектора понятия, задаваха въпроси, коментираха различните си мнения по представените 10 модула на обучителната програма.

Интерес предизвика модулът, свързан с медийната грамотност и дигиталните услуги, който разглежда въпроси, свързани със сигурните методи за online плащания, свързани с поверителност на финансовите данни, както и какви административни електронни единици могат да ползват.

Според резултатите от тестовете на финала на обучението, целта му за ефективно усвояване на знания и умения за дигитална и медийна грамотност сред обучаеми 55+ е постигната.

Всички 14 участници показаха, че се справят успешно в дигиталния свят. В обратната връзка участниците споделят, че обучението е било изключително ценно за тях и биха го препоръчали и на други хора.

Проектът "INFORMATION MATTERS" е финансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз (ЕС), който е посветен на развитието на умениятa за медийна и дигитална грамотност на възрастните хора.

В периода на изпълнение на проекта 5 партньорски организации от 4 европейски държави, сред които и България, са разработили обучителни материали за възрастни, като е създадена и специална програма за подготовка на професионални обучители.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини