Фронтът в Донбас се удържа с жертвите сред руските доброволци

Въз основа на отворени данни и в проекта си руската редакция на Би Би Си, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци, установи имената на 68 011 руски военнослужещи, загинали по време на инвазията в Украйна. Повече от половината от тях не са били свързани с армията при започването на войната.

Тази седмица за първи път категорията на военнослужещите доброволци - тези, които са решили да подпишат договор с Министерството на отбраната или Росгвардия, след като пълномащабната война в Украйна вече е започнала - оглави списъка на общия брой жертви.

Всеки пети

Вече са потвърдени имената на 13 152 доброволци - това е 20% от общия брой на потвърдените загуби от руска страна. За първи път от началото на войната загубите на доброволци надхвърлят тези на други категории участници във войната, включително на пленници (19% от всички потвърдени смъртни случаи) и мобилизиран персонал (13%).

Анализирайки некролози и в разговор с роднините на починалите, проектът прави извода, че повечето от тези, които са подписали договори след 2022 г., са го направили доброволно. Въпреки това са известни случаи, в които върху хората е оказван натиск. Това особено често се среща при войниците на задължителна служба. Известни са и случаи, когато жители на Чечения са се съгласявали да станат войници, за да избегнат тормоз от страна на роднините си. Някои затворници в центрове за предварително задържане и колонии също свидетелстват за заплахи и натиск.

Новоназначените военнослужещи на договор се различават значително от професионалните военнослужещи: в продължение на много години преди войната те са работили в гражданския сектор, а преди да бъдат изпратени на фронта, са преминали обучение, което в различните случаи е продължавало от три до десет дни.

От октомври 2023 г. насам седмичните загуби на доброволци не са падали под 100 души, а в някои седмици се регистрира смъртта и на повече от 310 доброволци.

Днес във войната най-често загиват доброволци на възраст между 42 и 50 години и тази група хора са 30% от всички загинали. Проектът регистрира най-възрастният загинал доброволец - на 71 години, а общо 209 войници на договор над 60-годишна възраст са загинали във войната.

Действителните цифри на жертвите - както като цяло, така и във всяка конкретна категория - са по-високи от установените данни. Руската редакция на BBC изрично посочва, че разчитат само на открити източници на информация, така че някои смъртни случаи не са включени в статистиката. Проучването на хиляди некролози на починали обаче позволява да установим устойчиви тенденции.

Планово набиране на персонал

Увеличаването на загубите сред доброволците се дължи преди всичко на факта, че именно те сега участват в най-трудните участъци на фронта - в Донецка област. Те са в основата на попълненията, които получават обезкървените части.

Държавните структури полагат големи усилия за постоянно привличане на нови попълнения в армията. По този начин руските власти успяват да компенсират загубите на фронта, без да обявят нова вълна на мобилизация.

От резервите на чиновниците следва, че в руските региони има план за набиране на войници, който е спуснат отгоре. За тази цел те използват уебсайтове за работа, провеждат лични разговори с тези, които имат големи задължения към държавата или са дадени на съдебен изпълнител, агитират в университетите и техникумите.

Лъвският пай от доброволците, които сега сключват договори с руското министерство на отбраната, са жители на малки градове в региони, където е трудно да се намери постоянна и добре платена работа.

Някои доброволци нямат елементарна правна грамотност и смятат, че могат да подпишат едногодишен договор с Министерството на отбраната и да се върнат към цивилния живот след 12 месеца служба. В действителност от 2022 г. всички договори, подписани с армията, автоматично се удължават до края на войната.

Хиляди хора в цяла Русия подписват договори с армията, за да избегнат наказателно преследване - възможност, която Държавната дума даде на заподозрените още през 2023 г. Съгласно новите закони делото ще бъде окончателно прекратено, ако разследваното лице изпълни договора, умре, получи държавна награда или може да напусне въоръжените сили по здравословни причини.

Сега на война не се водят само обвинените в тероризъм, държавна измяна, саботаж, особено тежки и някои сексуални престъпления. И всички останали се отвеждат към районите на т.нар специална военна операция много бързо.

Малка част от загиналите доброволци са чужденци: установени са имената на 265 загинали, повечето от които са от централноазиатски страни: Узбекистан (47), Таджикистан (51) и Киргизстан (26).

През 2023 г. става известно, че за войната успешно са били вербувани граждани на Куба, Ирак, Сомалия и Замбия, а властите на Индия и Непал дори поискаха от Русия да спре да изпраща техни граждани на война, да предаде телата на загиналите и да върне всички непалски наемници, които преди това са постъпили на служба в руските въоръжени сили. Досега това не се е случило.

Проблемите с миграционния статут се използват от властите като лост за натиск върху чужденците: обещава им се да не бъдат депортирани от страната в замяна на съгласието им да "работят за държавата", след което ще могат да получат руско гражданство по опростен начин - ако оцелеят. Много от тях дори не могат да прочетат документите, които им се предлагат да подпишат, защото не знаят руски език.

Новите служители са мотивирани от високите заплати (средно 5-7 пъти по-високи от средната заплата в региона) и социалните придобивки.

По оценки на Нова газета Европа през двете години на войната средните регионални плащания по договори, сключени с армията, са се увеличили 80 пъти.

С увеличаването на загубите на фронта новините за ръста на регионалните плащания за подписване на договори с руската армия започват да идват все по-често от регионите на Русия. Според изчисленията на Би Би Си това лято 12 региона са увеличили значително плащанията си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини