Първа копка по древен обичай бе направена за новата пристройка в „Славейков“

Изображение 1 от 6

    В двора на СУ“Петко Рачов Славейков“ се проведе церемония по първа копка на пристройка към сега съществуващата сграда на училището. Обичаят бе по-различен от обичайния и свързан древни традиции. Той бе ръководен от фолклорния изпълнител и учител в школото Филип Синапов. Според него на част от очертанията, където ще се издига постройката се изсипа символично кръв от женско агне. След това директорът на училището Милко Багдасаров съвместно с кмета на Кърджали Ерол Мюмюн направиха символична първа копка с кирка. Не се мина и без символичното хвърляне на шампанско и първа копка с багер. Така повече от тържествено бе даден старт на изграждането на новата пристройка към „Славейков“.

    „ Мисленето около този проект започна още през 2009-та година и да си призная аз бях един от хората, в национален мащаб, който твърдеше, че учениците трябва да минат на едносменен режим на обучение. Постъпките към осъществяването на проекта започнахме през 2010-2011-та година. Нашият проект за този обект датира от 2011-та. Много пъти печелихме проекти, стигахме до финала, но поради една или друга причина нещата не се случваха. Е, днес тази мечта се сбъдна!“ каза в словото си по време на церемонията директорът на СУ“Петко Р. Славейков“ Милко Багдасаров.

    „За мен е изключителна радост и привилегия да положим основите на тази модерна пристройка в най-голямото училище с най-големия колектив в Южна България. Те го заслужават“, каза в приветствието си кмета на Кърджали Ерол Мюмюн.

    Стойността на проекта е близо 3млн.лв, включва 10 класни стаи, шест зали за занимания и актова зала. Средствата са осигурени по програма на Министерството на образованието и науката. Пристройката трябва да бъде готова през 2025-та година. С изграждането й се очаква всички 1650 ученици да преминат на едносменен режим на обучение.

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини