След провокацията на македонския вицепремиер: Депутати искат отзоваване на посланика и реакция от ЕС

 Родните политици с настоявания за викане на македонския посланик в парламента, неговото отзоваване, реакция от държавата и от ЕС. Поводът е интервю на македонския вицепремиер, който излезе с провокативно изказване към България заради липсата на знамето на страната му при неформалните разговори между президентите Радев и Силяновска-Давкова.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски обяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени. Александър Николоски използва по адрес на България изрази като "нецивилизовани" и "мизерни".

ДПС

След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ, коментира председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение! Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство.

ПП-ДБ

Смятам, че думите са обидни, непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно: ако искат да бъдат член на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев.

„Има писмено споразумение между ЕС, България и РС Македония, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили, и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това – има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява“, подчерта Василев и посочи, че Европа също трябва да излезе с реакция. „Всъщност, нашето външно министерство трябва да работи с Европа, защото знаете колко ни плюха за това споразумение, което направихме, но всъщност това вече не е проблем между България и РС Македония, а между РС Македония и Европа, и българските интереси се защитават и от Европа", каза още той.

ИТН

Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски блестящо доказа защо Република Северна Македония няма място в Европейския съюз, коментира от своя страна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Подобен тип реторика и държава, в която нейни политици си позволяват да говорят така, няма място в ЕС и няма да влязат“, категоричен е Йорданов и обвини ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ в "национално предателство за вдигнато ветото пред РС Македония".

По отношение на твърдения, че двете държави нямат обща история, Йорданов отговори: „Аз съм историк и мога да ви кажа – то няма обща история, поради една проста причина, че това е българска история. Те са част от българската история. И тук мога да се съглася, имат нещо като история от 1944 – 1945 година, когато ги създават по коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ - няма, защото са част от българската история, без да говорим, че езикът им е диалект. Всичко, което е исторически факт, е просто исторически факт и точка по въпроса“.

"Посещението при президента Радев на тази дама, която се води президент на територията, наречена Северна Македония, е неофициално“, каза още Йорданов във връзка със срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев и посочи, че при неофициално посещение няма нужда да се слагат знамена. И обобщи: „Гражданка от Северна Македония се видяла с президента Радев. Супер“.

БСП

"Подобен език е недопустим, особено в контекста на кандидатстването на Mакедония за членство в ЕС. То не допринася по никакъв начин за подобряване на междусъседските отношения. Подобен изказ може да взриви отношенията ни тотално. Това бе проява на много лош вкус", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Иван Иванов. И настоя външно министерство да извика македонския посланик в Народното събрание за обяснение.

"Подобен изказ обижда и общата ни история, която е факт", заяви Иванов като историк и наблегна, че е всяко обратно твърдение е категорично лъжа и фалшификация. "Има безброй факти и обстоятелства, зад които стои и цялата историческа общност в България. Реакцията на страната ни трябва да бъде много остра при този език", подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.

Д-р Иванов коментира и твърдението, че причина за това изказване е липсата на македонския флаг по време на визитата на президента на РСМ в България с думите: "Непознаването на международния протокол не е обяснение от тяхна страна и извинение за подобни действия. И от президентството и от Министерство на външните работи на България беше казано, че това е неофициална визита Спекулациите на тази тема не са продуктивни", заключи социалистът.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини