Откриха „Много малка нощна музика“ на Моцарт

Непозната музика на Моцарт, писана в ранните му тийнейджърски години, бе открита в библиотека в Германия, пише „Гардиън“. Партитурата се датира към втората половина на 1760-те години и съдържа седем миниатюри с продължителност от около 12 минути. Музиката е за изпълнение от струнно трио, съобщават от общинската библиотека в Лайпциг.  

Творбата е открита в музикалната колекция на институцията при ново проучване на част от т. нар. наречения каталог „Köchel“, който съдържа всички познати произведения на композитора. Намереният ръкопис едва ли е писан от самия Моцарт и най-вероятно нотите са били преписани около 1780 г., казват изследователите.

Произведението, наречено „Ganz kleine Nachtmusik“ (Много малка нощна музика) в каталога, бе изпълнено премиерно за съвремието ни на 19 септември в Залцбург. На 21 септември ще бъде представено на публиката в Лайпцигската опера.

Роден през 1756 г., Моцарт е обявен за вундеркинд, когато започва да композира в ранна възраст под опеката на баща си. Новата „Малка нощна музика“ по всяка вероятност е била написана преди първото пътуването му пътуване до Италия. Нотите са писани с тъмнокафяво мастило върху бяла ръчно изработена хартия и всяка част е индивидуално подвързана, изтъкват от Лайпцигската библиотека.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини