Пожари горят неконтролируемо в Перу, засегнати са археологически обекти

Властите в Перу се опитват да разработят план за борба с пожарите, които бушуват неконтролируемо в цялата страна и унищожават посеви и нанасят щети на археологически обекти.

Пожарникари съобщиха, че борбата с пламъците става все по-трудна . „Те са извън контрол“, заяви пожарникарят доброволец Артуро Моралес. „Имаме нужда от помощ“, добави той.
 
В сряда президентър Дина Болуарте обяви 60-дневно извънредно положение в районите Сан Мартин, Амазонас и Укаяли, като отпусна допълнителни ресурси, за да бъде спряно разпространението на пожарите.


Болуарте призова земеделските стопани да спрат да палят тревни площи, което според нея е довело до неконтролируемото разпространение на пламъците.

Горските пожари са често явление в Перу от август до ноември и според правителството се причиняват от земеделски производители или от хора, които искат противозаконно да придобият земя.

През този сезон в 22 от 25-те региона на страната са избухнали около 240 пожара, въпреки че до сряда повече от 80% от тях са били овладени.

Някои от тях обаче заплашват да се разпалят отново, тъй като сухото време, ветровете и отдалечеността на огнищата им затрудняват достъпа до тях.
 
По данни на Mинистерството на културата пламъците вече са достигнали до седем археологически обекта и застрашават общност на коренното население шипибо-конибо в Амазония.

По официални данни до сряда са изгорели общо близо 2300 хектара земеделска земя и са пострадали 140 души.

В момента из цяла Южна Америка бушуват пожари - от бразилските тропически гори на Амазонка, през най-големите влажни зони в света, до сухите гори в Боливия. Счупен досегашният рекорд за брой на пожарите, отчетени в рамките на една година.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини