Рекордьори по загуба на вода са Шумен, Перник и Сливен - над 80%

Може да звучи непонятно, но в три административни области процентът на загуба на вода е над 80 процента. Да се чуди човек как въобще достига течност до чешмите!
Става дума за Шумен, Перник и Сливен, съответно с 83.7%, 82.7% и 82% загуби. Те държат антирекорда общо за страната. Данните са от статистика, представена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова в парламента.
Тя е дала информация за всяко от 28-те водни дружества. На база на това може да се пресметнат средните загуби за цялата страна - процентът е около 65. Това са течове и т.нар. търговски загуби (ползвани, но неотчетени количества).
Проблемите в "първенеца" Шумен са много дълбоки и от години. В тази област бяха и част от най-бурните протести през изминалото лято срещу безводието.
Близо до антирекорда е Монтана (78%), а загубите в София, Добрич, Разград, Търговище, Хасково, Ямбол и Плевен са в диапазона 70-73%. На другия полюс са Русе, Смолян, Видин, Кърджали, където стойностите са под 50%. Отличникът е ВиК-Благоевград - "само" 44.1% загуби.
В другите арени на негодувание, регионите на Велико Търново (ВиК "Йовковци"), Пловдив и Кюстендил, загубите са по 56.4% в първите два и 62.6% при третия. 
Тъй като Коритарова е дала данни за 2022 г. и 2023 г., може да се проследят динамики. Дружествата в Благоевград и Смолян намаляват загубите съответно с 9% и 7%. Обратно: ВиК-Хасково ги вдига с 4%, ръст от 2%-3% има в София и Разград. Реално от тези разлики голям извод не може да се направи, защото често дружествата не вписват точните загуби и ги осредняват в рамките на няколко години.
Източник: Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини