Община Кърджали ще кандидатства в партньорство с други общини за изграждане на система за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци

Община Кърджали ще кандидатства в партньорство с други общини от областта с проектно предложение по процедура "Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци". Съгласие за това дадоха на днешното си заседание общинските съветници в Кърджали.

От представената от заместник-кмета на общината Байрам Байрям докладна стана известно, че целта на процедурата е да подпомогне изпълнението на изискванията за задължително разделно събиране на биоотпадъците след 2023 г. така, че да бъдат постигнати заложените към 2030 г. цели за разделно събиране и рециклиране и за намаляване на количествата депонирани битови отпадъци. 

По процедурата на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. се предвижда да се предоставят средства за осигуряване на общините на необходимите съдове, техника и инсталации да се събира разделно цялото количество хранителни и градински биоотпадъци, които се събират чрез общинските системи за смесено събиране на битови отпадъци.

Допустимо е общ проект да подадат две или повече общини от една и съща Регионална система за управление на отпадъците. Община Кърджали е разговаряла с общините от областта, като за участие в процедурата с общо проектно предложение желание са изявили Джебел, Момчилград, Крумовград, Кирково и Черноочене. Община Ардино ще кандидатства самостоятелно, каза заместник-кметът Байрям Байрям. Той подчерта, че съфинансирането от страна на бенефициентите е минимум 20 процента от общия размер на допустимите разходи по проекта. 

На днешното си заседание, общинските съветници дадоха съгласие да се кандидатства с проектни предложения и за изграждане на спортни площадки на открито в два от кварталите на Кърджали – „Веселчане“ и „Байкал“. За финансиране на едната ще се кандидатства по Програмата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост, а за другата - по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти.

Дневния ред на днешното заседание на Общински съвет включваше общо 32 точки, три от които бяха включени допълнително, при гласуване на самия дневен ред. 

БТА

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини