Радев пред ООН - не е съгласен със Зеленски, че мирът ще дойде с действие, зове за „дипломатическо усилие“

Преди минути президентът Румен Радев произнесе реч от най-високата трибуна в света на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Глобалните кризи, регионалната стабилност в Югоизточна Европа, все по-засилващата се реч на омраза и националистическа реторика бяха част от акцентите в речта на Радев.

„Минаха 2 години и половина, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна. От самото начало България остро осъжда тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация и по интензивност и по географски обхват и така се създава огромна заплаха за световния мир и сигурност. Страничните ефекти от войната вече засягат икономиките и социалните системи на много държави по целия свят. Ето защо международната общност трябва да търси начини за деескалация и диалог. Трябва да подкрепяме всяко дипломатическо усилие, което цели обширен, справедлив и траен мир в Украйна в рамките на хартата на ООН и международното право“, заяви президентът Румен Радев.


На практика така Радев опонира на заявеното от президента на Украйна Володимир Зеленски по-рано днес - че войната на Русия срещу Украйна няма да бъде прекратена с преговори, а с действия.


Зеленски потърси подкрепа от западните лидери за т.нар. „план за победа“. По думите му, войната няма да приключи, защото някой се е изморил от нея, а защото Уставът на ООН ще проработи. Правото на Украйна да се защитава трябва да победи, заяви още Зеленски.


„Путин наруши толкова много международни закони и правила, че няма да спре сам. Русия може само да бъде принудена да сключи мир и точно това е необходимо“, каза още президентът на Украйна Володимир Зеленски.


Основната теза на Володимир Зеленски беше, че войната може да приключи само въз основа на предложената от него „мирна формула“. Това е формула, която Москва отхвърля, и дори много коментатори на Запад, които симпатизират на Украйна, понякога я смятат за максималистична.


Само в последните месеци Радев многократно се обявяваше против помощта за Украйна, включително работеше срещу нея.


За първи път през юни нямаше обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия, защото няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Тогава Радев внесе смут в срещата на Б9. като отказа военна помощ за Украйна.


След това през юли, след като руснаците удариха детската болница в Киев „Охматдит“ дори съюзникът на Путин - Виктор Орбан осъди агресията. Радев не го направи. „Ударът по детска болница в Киев е терористичен акт!", заяви унгарският премиер Орбан в социалната мрежа Х (Туитър). За първи път Орбан даде подобно определение на руски действия срещу Украйна.


Впрочем, вместо с утвърдени европейски лидери, на срещата на върха на Европейската политическа общност Радев пи чай с Орбан, Алиев, Вучич.


Припомняме обаче, че Зеленски каза право в очите на Радев, че „това не е конфликт, а война“. „Вие какво ще правите на мое място, ако не ви помагат с оръжие?", попита го тогава украинският президент. Тогава и западното издание „Политико“ писа: Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви, смутеният президент на България изгони камерите.
Радев коментира и ситуацията в Газа:


„Призоваваме към незабавно примирие, свободен достъп до хуманитарни конвои и освобождаване на всички заложници, държани от Хамас. Дълбоко сме загрижени от последните събития в Ливан, които създават качествено ново и опасно измерение на конфликта и увеличават риска от регионалното му разрастване. Призоваваме към въздържане от употреба на сила, към мъдрост и деескалация. Спиралата на насилие и човешкото страдание трябва да спрат. Единственият начин за постигане на устойчив и траен мир в региона с толкова крехка архитектура на сигурност е с решението за две държави“, каза още държавният глава.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини