Алкохолът е основен рисков фактор за развитието на рак

Въпреки напредъка в борбата с рака, съществуват предизвикателства като ограничен достъп до ваксини, недостатъчни ранни прегледи и нездравословни навици, включително прекомерна употреба на алкохол. Поради тези фактори изследователите прогнозират, че през 2024 г. в САЩ ще бъдат диагностицирани над 2 милиона нови случая на рак.

Според доклад за напредъка в борбата с рака 40% от всички случаи на рак в САЩ са свързани с рискови фактори, които могат да бъдат предотвратени.

Това включва отказ от тютюнопушене, умерен прием на алкохол, поддържане на здравословна диета и тегло, поддържане на физическа активност и защита на кожата от ултравиолетовите лъчи, казват специалисти.


От всички подлежащи на промяна рискови фактори, свързани с рака, в доклада се подчертава, че прекомерната употреба на алкохол има силно въздействие: 5,4 % от всички случаи на рак, диагностицирани в САЩ през 2019 г., се дължат на употребата на алкохол.


Според специалистите съществува ясна връзка между прекомерната консумация на алкохол и развитието на различни видове рак, като рак на гърдата, колоректален рак и рак на черния дроб. Поради това е от съществено значение обществените здравни кампании да се фокусират върху намаляване на алкохолната консумация, за да може хората да бъдат информирани за тези рискове. Това би могло значително да намали риска от развитие на рак, се казва в доклада.


Авторите на изследването посочват, че за хората, които искат да намалят риска от рак, свързан с употребата на алкохол, биологичният пол и метаболизмът също могат да имат значение. Те отбелязват, че при жените дори по-малко количество алкохол може да доведе до по-висок риск в сравнение с мъжете.


Специалистите отбелязват, че докато ограничаването на алкохола до половин чаша вино на вечер може да не е опасно за повечето хора, индивидуалните различия в метаболизма също играят важна роля. Освен това, в доклада се подчертава, че остава предизвикателство да се осигури достъп до ранни прегледи и ваксини за предотвратими видове рак, като рака на маточната шийка, за всички хора.


За съжаление случаите на ранен рак се увеличават, включително процентът на диагностицираните случаи на колоректален рак, рак на гърдата и други видове рак при млади хора под 50-годишна възраст. Освен това общият брой на случаите на рак на маточната шийка при жени на възраст между 30 и 34 години е нараснал с 2,5 % в периода 2012-2019 г.


Макар да няма категоричен отговор на въпроса за увеличението на ранните ракови заболявания, изследователите смятат, че основни причини могат да бъдат фактори, свързани с храненето и начина на живот. По-конкретно, затлъстяването, тютюнопушенето, употребата на алкохол, консумацията на преработени храни и заседналият начин на живот се считат за ключови фактори, допринасящи за този скок в случаите на ранна поява на рак.


Учените са категорични, че за да се реализира потенциала на раковите изследвания, е от съществено значение хората да прилагат научните открития в практиката. Това включва подобряване на личния избор на начин на живот, медицинските грижи и общественото здраве, както и въвеждане на политики на ниво население, които подкрепят здравословните решения.


 

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини