Ураганът Хелън стигна Флорида с 225 км/ч, взе жертва и спря тока на милион жители

Oпасният ураган „Хелън“ достигна сушата в американския щат Флорида.Загинал е един човек, съобщава БНТ. Губернаторът на Флорида обаче предупреждава, че е възможно броят на жертвите да се увеличи.

Още преди пристигането си бурята предизвика прекъсване на електрозахранването на над милион потребители и сериозни наводнения в няколко района, предава Ройтерс.

Ураганът е от 4-та категория, скоростта в окото на бурята е около 225 км/ч. Поройни дъждове заливат голям част от щата. Очакват се приливни вълни с височина около 6 метра.

На места има издадени заповеди за задължителна евакуация. „Хелън“ засяга и още няколко щата - бури с обилни дъждове вече бушуват в Джорджия, Южна и части на Северна Каролина, където е обявено и извънредно положение.

Служителите се опасяват, че в петък ще има още жертви, тъй като бурята навлиза с ветрове със скорост 140 мили в час (225 км/ч). Очаква се „Хелън“ да предизвика бурни вълни, които могат да изпратят 20 фута (6 метра) морска вода на сушата и да изсипят още повече дъжд. Властите заявяват, че вероятно ще минат няколко часа, преди спасителите да могат да се отправят на помощ на нуждаещите се.

По данни на Националния център за ураганите „Хелън“ е 14-ият най-мощен ураган в САЩ, откакто се водят регистри, и седмият най-мощен, който е връхлетял Флорида.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини