Йовковци и децата от Дневен център „Надежда“ станаха пионери в пикълбола в Кърджали в деня на спорта

В Европейския ден на спорта в училище, възпитаниците на Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали и гостите им от Дневен център за деца с увреждания „Надежда“ се забалвяваха и направиха първи стъпки в един от най-младите и модерни спортове – пикълбол. Училището за поредна година се включва в инициативата на сдружение „BG Бъди активен“.

Повече от шест часа дворът и физкултурният салон на школото станаха арена на спортен хъс, но и феърплей.

„В Дигиталната епоха, в която живеем, спортът и игрите навън с приятели сякаш остават на заден план. Физическите активности възпитават у нас дисциплина, работа в екип, развиват двигателната и имунната система. Разбира се, има още много други ползи. Именно затова Ви приканвам да се впуснете в игрите с ентусиазъм, да играете достойно, да създадете нови приятелства и да изградите устойчиви навици за спорт, а защо не и да откриете своята силна страна. Сигурна съм, че един ден, някои от Вас могат да станат световни шампиони. Бъдете смели, сръчни, упорити и постоянни“, пожела в приветствието си директорът Людмила Чаушева и даде старт на игрите.

Представители на всички класове се включиха в състезанията по различни спортове – мини футбол, шах, народна топка, лека атлетика, включително игри, свързани с рециклиране на отпадъци, съобразени с допълнителната тема на събитието – „Зелено образование чрез спорт“.Особени емоции предизвикаха двубоите по волейбол между ученици и учители. При жените победата грабнаха ученичките, а при мъжете надделяха по-възрастните – учителите.

На финала на спортния ден специалният гост Гергин Ангелов, председател на Българската федерация по Пикълбол представи този млад спорт.

Пикълболът е създаден през 1968 година в САЩ, в Лос Анджелис,от трима приятели като игра за разтоварване. Много бързо се разпространява в света, като вече го практикуват над 35 млн. души.

Ангелов обясни, че пикълболът е особено подходящ за хора с физически и ментални увреждания. Спомага за активното им приобщаване.

Специални гости на спортния празник на йовковци бяха и децата от Дневен център „Надежда“ в Кърджали, които се включиха активно в първата тренировка по пикълбол.

Освен приятните емоции и нови приятелства, победителите от различните игри получиха и награди, осигурени от училището, които връчи директорът Людмила Чаушева. Тя насърчи йовковци да бъдат упорити и постоянни както в уроците, така и в спорта. 

Това съобщиха от ръководството на училището.

Снимка:Нурджан Бекир

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини