„С палки срещу бежанците“ на външната граница на ЕС

Мигранти се молят за помощ, а кораб под знамето на българската брегова охрана не реагира по никакъв начин. Този случай от февруари доведе до вътрешно разследване във Фронтекс, което констатира сериозни нарушения.

След вътрешни разследвания, продължили месеци, Фронтекс е повдигнал тежки обвинения срещу свои служители, работили в района на Средиземно море. Те са допуснали грешки във връзка с вероятно незаконни отблъсквания (pushbacks), разказват германските медии NDR и WDR в своя публикация по темата.

Поне на два пъти служителите са погазили грубо задължението да докладват за нарушения, се казва във вътрешно разледване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Тя обяви, че ще проучи подробно случаите.

Обвинения за незаконни отблъсквания

Германските медии NDR и WDR са съобщавали за инцидент от пролетта, при които се е стигнало до отблъсквания на мигранти от гръцки териториални води към турски. Предполага се, че служители както на гръцката брегова охрана, така и на Фронтекс са присъствали.

Един от случаите е особено тревожен: сутринта на 19 февруари 2024 година около 30 души са се намирали в надуваема лодка по гръцкото крайбрежие. От видеозаписи се вижда, че те са молели за помощ, докато наоколо е имало най-малко две други лодки. Едната от по-големите лодки е била под знамето на българската гранична охрана. Служителите на Фронтекс така и не реагират.

Вътрешното разследване на Фронтекс потвърждава публикацията на журналистите: българската лодка е действала по поръчение на Фронтекс, когато се натъкнала на гумената лодка на мигрантите. И екипажът очевидно не е реагирал на призивите за помощ. Освен това не е било съобщено за случая. Според доклада на Фронтекс българските служители на агенцията са отрекли в рамките на вътрешни разпити да са се натъквали на лодка с мигранти. Вътрешното разследване на Фронтекс обаче опровергава това, пише ARD.

Германската обществено-правна медия посочва, че българското вътрешно министерство не е отговорило на въпросите, зададени във връзка със случая. Гръцката гранична охрана е поела ръководството на мисията, тъй като действието се развивало в гръцки териториални води. От гръцка страна се заявява, че разследването и по двата случая е приключило. Същевременно те подчертават, че в миналото гръцките служители са спасили много човешки животи, придържайки се към законовите изисквания.

С палки срещу бежанците в лодките

И при втория инцидент Фронтекс констатира сериозни грешки, пише ARD. Във видео се вижда как в края на януари 2024 година гумена лодка, пълна с около 30 души, плава в морето. Към нея се приближава малка лодка, която носи знаците на гръцката брегова охрана, но пътуващите в нея хора не оказват никаква помощ. Нещо повече, те отправят заплахи с палки. На записа се вижда и по-голяма лодка на Фронтекс на заден план.

Действията на гръцките граничари и служителите на Фронтекс провокират и протестиСнимка: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

Сега разследването установя „със сигурност“, че лодката с мигрантите е достигнала гръцките териториални води и там вероятно е заловена на два пъти - от Фронтекс и от гръцката гранична охрана близо до Лесбос. Освен това е потвърдено, че гръцките граничари до такава степен са се приближили до лодката на мигрантите и са произвели толкова големи вълни, че са създали заплаха за хората. А и палките били използвани от гръцките граничари по „особено опасен начин“. Така били поставени под риск животът и сигурността на мигрантите.

Завръщането им в Турция, където мигрантите били спасени от тамошната брегова охрана, не може да бъде определено като изцяло доброволно, се казва по-нататък в доклада. Следователите на Фронтекс обаче не са успяли да разкрият решаващите мотиви за връщането, отбелязва ARD. Така или иначе персоналът на агенцията е действал неправилно и некоректно.

Нелегалните отблъсквания се доказват трудно

Резултатът от разследванията: незаконното отблъскване е почти невъзможно да се докаже напълно, както и да бъдат посочени замесените, тъй като тези случаи се разиграват с часове в открито море.

ARD изтъква, че в ЕС се водят остри спорове за начина, по който се осъществява този вид гранична охрана. Различни институции, включително и Европейската служба за борба с измамите (OLAF) многократно са съобщавали, че по турско-гръцката граница редовно се стига до незаконни отблъсквания, сходни упреци се отправят и срещу Хърватия, Полша и България. Преди няколко седмици Финландия дори разреши незаконните отблъсквания със закон - с основанието, че Русия изпраща умишлено бежанци до границата, за да застраши сигурността на съседните държави.

Фронтекс трябва да гарантира основните права

Различни международни правила определят отблъскванията като незаконни, тъй като по този начин на хората се пречи да поискат убежище и вместо това те биват върнати отвъд външните граници на ЕС. Подобни акции противоречат на задачата на Фронтекс да опазва сигурността по границите, докато съблюдава за спазването на основните права.

Обвиненията към дейността на Фронтекс принудиха директора на агенцията Хайнс Лейтенс да влезе в обяснителен режим. Самият той през 2023 година зае поста с обещанието Фронтекс повече да не бъде замесвана в незаконни отблъсквания. В скорошно интервю Лейтенс обяви, че макар охраняването на границата да е контролирано от съответните държави - в случая Гърция - служителите на Фронтекс трябва да съобщават за нередности. В конкретните два случая това очевидно не е станало.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини