Запалиха "Огъня на поезията". Два дни в Смолян известни автори ще четат пред публика

Националният празник на поезията, на който община Смолян е домакин за осми път, беше открит пред паметника на Орфей и Родопа в Смолян. Символичният огън запали председателят на СБП Боян Ангелов. Творците бяха поздравени от секретаря на община Смолян, Момчил Николов. Малко преди това, Николов проведе среща с изявените български творци в сградата на общината.

Творците получиха подарък – поетичната антология „Родопа възпев“, чийто съставител е Светозар Казанджиев. Антологията е издадена от община Смолян и СБП със съдействието на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.

„Благодаря Ви, че отново избрахте Смолян за отбелязване на Националния празник на поезията и че отново с Ваше участие ще се проведе „Час по България” в училищата на общината, което се превърна в много родолюбива инициатива“, посочи Николов.

„И аз благодаря на общината, на председателя на Дружеството на писателите в Смолян, Светозар Казанджиев, че заедно организирате този празник за нас, поетите. Община Смолян винаги се е отнасяла с разбиране, грижа и внимание към творците“, каза Ангелов.

Честванията продължават пред паметника на „Орфей и Родопа“, където от 17:30 часа ще бъде запален „Огънят на поезията“. След това, от 18:00 часа, в изложбената зала на КДК творци от Смолян, София и страната ще представят своето творчество.

На 2 октомври, от 09:00 до 11:30 ч., ще се проведат поетичните срещи в средните училища на Смолян под надслов „Час по България“. Рецитал под надслов „Огънят“ ще прозвучи и в атриума на Областната управа.

Празникът се организира от община Смолян, Съюза на българските писатели и КДК. Организаторите се обръщат с покана към всички граждани и гости на Смолян да се включат в проявите и да изпитат отново насладата от изящната словесност.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини