Масови проверки започват за назначенията в културните институти

Схемата в Разград е нещо кардинално ново и изключително нагло, заяви културният министър

Културното министерство възнамерява да провери всички назначения в културните институти през следващите три месеца. Това съобщи министърът Найден Тодоров пред bTV. Поводът е разкритата схема с фиктивни назначения в Разград, чрез която се източва държавният бюджет.

Шефът на местния Театрално-музикален и филхармоничен център Левон Манукян беше арестуван в края на септември. Той беше обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери – в центъра са направени 41 фиктивни назначения, чрез които от бюджета са били взети за заплати 937 889 лв. Прокуратурата му позволи да излезе от ареста като плати гаранция от 50 000 лв.

„В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, направихме наше вътрешно проучване. Предстои проверка на много театри. Още предходният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра. Доколкото знам, Разградският не е сред тях“, обясни Найден Тодоров тази сутрин.

„Схемата в Разград е нещо кардинално ново. И е нещо изключително нагло и арогантно. Защото схемите, които ние проверяваме, са за измами чрез билети, поръчки на фирми, но досега никога не е ставало дума да се взимат парите от фонд работна заплата на хората“, каза министърът.

Според него проблем са прекалено широките правомощия на директорите на културните институти. „Теоретично те могат да наемат и продавачи на домати“, изтъкна Тодоров. Той смята, че тези правомощия трябва да се орежат с промени в закона.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини