Министър Стоянова се закани да реже заплати на шефове в „Български пощи“

Не е нормално 90% от приходите да се осигуряват само от държавата и да се чака само субсидията, смята транспортният министър

Държавата прави много за „Български пощи“, сега ръководството е на ход. Това каза служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова на среща с представители на синдикалните организации в дружеството.

Министър Стоянова припомни, че по-рано тази година Европейската комисия одобри отпускането на 50 млн. лв. държавна помощ за „Български пощи“, с които е увеличен капиталът на дружеството. По този начин то престава да бъде предприятие в затруднено положение и без проблем ще получава от държавния бюджет в пълен размер компенсации за доказани разходи за универсална пощенска услуга и изплащането на пенсии.

„Очаквам ръководство на дружеството да представи конкретна програма за управление, с индикатори, стъпки към растеж и продуктова стратегия, без да се включват средствата от държавата за компенсации. Не е нормално 90% от приходите да се осигуряват само от държавата и да се чака само субсидията“, заяви министър Красимира Стоянова.

По време на срещата стана ясно, че в „Български пощи“ работят около 6700 служители. През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в страната достига 2 296 лева, а за цялата структура на „Български пощи“ тя е 1554,80 лева.

Министър Стоянова заяви, че в момента в който се получи какъвто и да било проблем с изплащане на заплата на служители в който и да е клон на „Български пощи“, членовете на съвета на директорите и ръководителите на дирекции ще останат без възнаграждения.

Министърът съобщи, че се обсъждат и възможности за облигационен заем от Българската банка за развитие.

Държавното дружество „Български пощи“ изпълнява план за преструктуриране, който съдържа мерки за рационализиране на дейността, за оптимизиране на клоновата мрежа и намаляване на разходите. Успоредно с това „Български пощи“ се ангажира да разработи и да предоставя услуги като телемедицина или административни услуги чрез своята повсеместна мрежа от името на други публични организации. Така ще се увеличи достъпът до тези услуги за гражданите в отдалечени райони.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини