Сега е моментът за поставяне на ваксини срещу респираторни вируси

Сезонът на респираторните вируси е настъпил и октомври е най-подходящото време за ваксинация според здравните служители.

 

 

Вече са налични ваксини срещу Covid-19, грип и респираторен синцитиален вирус. Въпреки че сезонът на респираторните вируси обикновено достига своя пик между декември и март, ваксинирането през есента може да помогне за осигуряване на защита през целия сезон.

 

След ваксинация са необходими около две седмици, за да се изгради пълен имунен отговор на организма, но ползите от защитата могат да продължат месеци, твърдят специалисти.


В САЩ Ковид-19 вече циркулира във високи нива, а се очаква грипът също да се разпространи, коментират експерти.


Прогнозите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията сочат, че този сезон на респираторните заболявания ще бъде подобен на миналогодишния, който в пика си доведе до повече от 20 хоспитализации на всеки 100 000 души за една седмица. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията през сезон 2023-2024 г. от грип са починали най-малко 200 деца, което е повече от всяка друга регистрирана година - и повечето от тях не са били ваксинирани, информира CNN.


Има шанс обаче тежестта на заболяването да бъде по-ниска, а нивото на ваксинация ще бъде ключов фактор за тази траектория. Есенните ваксини срещу респираторни заболявания помагат в ограничаването на тежките инфекции и предпазват от хоспитализация и тежко протичане на заболяването.


Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на всички лица на възраст над 6 месеца да си поставят ваксина за Covid-19 през този сезон. Вирусът непрекъснато се развива и по-новите версии на ваксината биха могли да осигурят по-добра защита.


По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията ваксините Covid-19 са осигурили 54% защита срещу симптоматична инфекция през миналия сезон, въпреки появилите се нови варианти на вируса. Лекарите също така препоръчват сезонна противогрипна ваксина за всички бебета на възраст над 6 месеца.


Повечето хора се нуждаят само от една доза противогрипна ваксина всяка година. Но някои деца, които се ваксинират срещу грип за първи път, трябва да получат две дози с интервал от четири седмици.


За хората над 65 години се предлага и по-висока доза от противогрипната ваксина.


Респираторният синцитиален вирус може да бъде особено опасен за възрастните хора, както и за бебетата и малките деца. Предлагат се ваксини за защита и на двете групи.


Тази година Центъра за контрол и превенция на заболяванията актуализира препоръките си за възрастните хора с по-ясни насоки. Всички възрастни на 75 и повече години трябва да си направят еднократна ваксина срещу респираторен синцитиален вирус, както и тези на 60 и повече години, които са изложени на повишен риск поради определени хронични заболявания, като белодробни или сърдечни заболявания.


За разлика от ваксините срещу грип и Covid-19, ваксината срещу респираторно-синцитиален вирус е еднократна. Възрастните хора, които са получили такава ваксина миналата година не е необходимо да си поставят друга тази година.


Бременните жени могат да получат ваксина срещу респираторнен синцитиален вирус, която предпазва новороденото, или антителата могат да бъдат дадени на бебето след раждането.


Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията е безопасно да се поставят едновременно ваксина Covid-19 и противогрипна ваксина и това може да е по-удобно, отколкото да се отлага поставянето на едната ваксина и човек да се разболее междувременно.
Специалистите казват, че е допустимо да се поставят едновременно и ваксини срещу Covid-19, грип и респираторно-синцитиален вирус. Няма препоръчително време за изчакване между тях.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини