Радев след КСНС: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава

По думите му властите са набелязали мерки за повишаване на сигурността

Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се обаче рискът от увеличаване на миграционни потоци и възможността за извършване на терористични атаки заради рязкото влошаване на средата за сигурност. Стигнахме до тези изводи на базата на данните от службите за сигурност. Трябва да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от Близкия изток, както и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба „Галакси лийдър“. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в петък.


Според държавния глава при нужда мерките за охрана на границите ще бъдат засилени. „Призоваваме за деескалация и недопускане въвличането на други държави в конфликта, което би било заплаха за мира не само в региона, но и в глобален мащаб. Неотложно е незабавното прекратяване на военните действия и намиране на мирен изход от ситуацията по дипломатичен път. При необходимост следва да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи, както и да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма“, допълни той.

По думите му ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност. „Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а подготовката на гражданите за това се урежда със закон. Такъв няма, затова се обединихме да работим за създаването му. Така всеки гражданин да има възможност да изпълни конституционното си задължение“, посочи държавният глава.

„Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Консултативният съвет за национална сигурност беше свикан след ескалацията на напрежението в Близкия изток. В Съвета участваха премиерът, председателят на Народното събрание, министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната и финансите, службите за сигурност и парламентарните сили.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев свика Съвета по сигурността към Министерския съвет. На него беше решено да се създаде организиран щаб, който да следи отблизо ситуацията в Близкия изток.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини