70% от фирмите у нас са готови да внедрят ИИ

Технологиите ще намалят натовареността на служителите, очакват от бизнеса

69,20% от българските компании подкрепят използването на изкуствен интелект на работното място, но на практика все още много малко компании работят с най-новите технологии. Това показва проучване в 14 европейски държави сред 5250 експерти по човешки ресурси, които представят различни по големина компании. Данните са включени в анализ на Икономическия и социален съвет за очакваните ефекти от навлизането на изкуствен интелект на българския пазар на труда.

Основните причини за позитивната нагласа към ИИ сред българските работодатели са очакванията, че технологията ще намали натовареността на служителите и ще им спести време (45,87%), както и че ще спомогне за автоматизиране на някои задачи, което ще ограничи нуждата от външни доставчици (37,03%). Други 3,06% от участниците в проучването обаче посочват, че очакват ИИ инструментите да намалят наемането на нови служители.

Едва 19,71% от българските участници в проучването са посочили, че използват специфични ИИ инструменти за управление на човешки ресурси. Почти половината от българите (48,36%) са отговорили негативно на този въпрос, а останалите 31,94% са посочили, че не използват такива „все още“. Сред отговорилите позитивно най-предпочитаният ИИ е ChatGPT (83,24%), следван от специфични ЧР приложения (9,17%), Midjourney (8,04%), QuillBot (6,12%) и Character.ИИ (3,28%), а 10,19% са отговорили, че използват собствено решение.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини