Грийнпийс посветиха своя награда на гражданското общество в Димитровград

Миналата неделя Българска Фондация Биоразнообразие раздаде своите "Годишни награди за биоразнообразие и климат 2024". В категорията „Най-успешна кампания, акция или инициатива“ наградата бе връчена на Грийнпийс България за акцията им в Димитровград "CRIME". 
Припомняме, че над 12 часа активисти на Грийнпийс изкараха върху една от охладителните кули на ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград. Специално подготвен международен екип от еко-защитници изписаха с големи букви CRIME. Акцията бе насочена в протест срещу изгарянето на въглища и непрестанните замърсявания на въздуха в Димитровград със серен диоксид, вината за което граждани и институции хвърлят върху остарялата и амортизирана топлоелектрическа централа.

Десислава Микова, координатор на кампанията Климат и енергия на Грийнпийс България, посвети наградата на сдружението “Дишай, Димитровград”. Тя заяви, че целта на миналогодишната демонстрация е била да се постави фокус върху локалния проблем на замърсяването и компрометираното обществено здраве. "Съвместните ни усилия бяха успешни. Чрез овластяване на гражданското общество и ангажиране на публичната власт България и светът разбраха и заеха позиция по местната кауза. Димитровград заслужава да диша чист въздух!" заяви Миткова.

От своя страна активистите от “Дишай, Димитровград” изразяват благодарност за оказаната чест и че за тях е изключително задоволство, че димитровградчани започват да поемат обществена отговорност за своето здраве и живот. Гражданското Общество започва да осъзнава силата, която има, за да влияе на решенията, контрола и активността на отговорните институции, които трябва да гарантират тяхното качество на живот.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини