Мащабна акция против търговията с гласове тече в Смолян, започнаха от ромските махали / ГАЛЕРИЯ/

    Специализирана акция на полицията тече от сутринта в Смолян. В нея участват сили на криминална, охранителна, икономическа, пътна полиция и жандармерия от Пловдив. Обект на проверки са ромските махали, автомобили, заложни къщи, офиси за бързи кредити, казина и дори квартални магазини с тетрадки за вересии. Униформените работят по сигнали за купуване и продаване на гласове, както и превантивно за предотвратяване на купения вот в региона. Проверяват се и сочени в социалните мрежи смолянчани с известни прякори за основни тартори в схема за купуване на гласове в региона. В ромската махала на ул.Заводска хората се събудиха със засиленото полицейско присъствие.

    "Имат ни за черните овце, затова идват най-напред в махалата. А има много по-черни овце от нас, и те не са от махалата. От пет години никой дори не е идвал да ни агитира, та какво остава да ни дават пари да гласуваме. Ние, знаете, не сме като другите махали в страната. Ние всички сме на работа, виждате децата ни - от сутринта вървят на училище. Но нямаме против да проверяват. Хубаво е полицията да си върши работата. То човек с човек не си прилича. Има всякакви хайдути навсякъде", каза Александър, жител от махалата.

    Заедно с униформените в акцията участват и горски служители, които проверяват дали дървата по дворовете на хората са законни.

     Операцията ще тече от полунощ на 11 октомври до 8 часа на 12 октомври. „Операцията е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност. Фокуса днес е насочен към проверка на финансово-кредитни институции – фирми за бързи кредити, заложни къщи, игрални зали и казина, търговски обекти, питейни и увеселителни заведения, както и производствени цехове и предприятия, а също така и лица и групи, проверка на МПС и всичко което днес можем да проверим. Операцията протича и на територията на останалите полицейски управления, като както в областния град и останалите градове и населени места има сформирани екипи от служители от криминална и охранителна полиция, колеги от жандармерията, пътна полиция. Ще включим и служители и от други контролни държавни органи – първоначално от Държавно горско стопанство – Смолян. При необходимост ще привлечем и от други институции.Надяваме се, че до ранния следобед ще имаме първи данни от операцията, която се провежда в контекста на предстоящите парламентарни избори. Целта на операцията е да не допуснем изкривяване на вота на гражданите – целия спектър на престъпленията от Наказателния кодекс в тази посока – купуване и продаване на гласове, влияние по някакъв начин на избиратели, използване на зависимости – финансови и хазартни. Взаимовръзки работодател – работник и всичко, което е свързано с такъв вид престъпления“, каза  комисар Иван Демирев, началник на отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР – Смолян.

    Той даде при брифинг на едно от организираните общо 6 КПП-та в областния град за проверка на МПС в спецоперацията.

    На въпрос на СмолянБГвести е защо стартират акцията днес от ромската махала на областния град Демирев заяви, че предвид опита, който имат, както и анализите, които са правени от предишни проведени избори в Смолянско, получени сигнали и образувани досъдебни производства, са определили конкретни райони и квартали, където съществува повишен риск и превантивната дейност и присъствието на полицейски служители изиграва положителна роля.

    „Дори нашето присъствие само тук сега регулира обществените отношения и действа превантивно“, каза Демирев.

    Операцията ще продължи и в тъмната част на денонощието. Ще се проверяват МПС, адреси и лица, за които има данни от предходните избори. „За тези избори има 3-4 сигнали за такива престъпления, които обаче са общи, без конкретика. Има и преписки, по които се работи, засега няма образувани досъдебни производства“, уточни Демирев. Той заяви, че предизборната кампания засега протича спокойно, но униформените си знаят, че с наближаването на изборния ден - деня преди вота и дена на вота рязко се увеличават сигналите.

    Демирев призова гражданите да подават сигнали към МВР за такива престъпления, тъй като има междуведомствено звено, което ги проверява в рамките на 48 часа.

    От квартала коментираха, че одобряват такива проверки. „Така трябва да е. Те са отпуснали държавата, все едно се намираме в някакъв овчарник. Постоянно трябва да има такива проверки“, каза един от местните. Той заяви, че последните 5 години никой не е стъпвал в махалата да купува гласове. „Както знаят полицаите и обществото, в нашата махала ромите са трудолюбиви, честни и работливи. Ходят на работа, на училища, детски градини. Всички си мислят, че сме черната овца на обществото, но не е така, много по-черни овце има в обществото от нас“, каза един от жителите на махалата, Александър Георгиев.

    Негови съкварталци обясниха, че полицията идва да ги предупреждава, ако има нещо да съобщят, а други не скриха гнева си, че първо проверяват тях.

    Униформените проверяват и в момента дали са предлагани пари, дърва за огрев и други екстри срещу вот. Но ромите отричат категорично.

    Очаквайте резултати от акцията, както и видео тази вечер в Новините на ЕТВ/ЕСКОМ от 19:30 часа.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини