РЗОК-Хасково: Джипитата не следва да отказват да приемат нови пациенти, глобата е до 300 лева

„Общопрактикуващите лекари не следва да отказват да приемат и да вписват в практиките си нови пациенти. В противен случай са предвидени парични глоби за медиците“. Това съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Хасково Ирина Колева в отговор на запитване на Haskovo.net, провокирано от читателски сигнал, в който хасковлийка твърди, че нейната лична лекарка е прекратила практиката си и гражданката се е опитала да се запише при друг специалист, но й е било отказано да я впишат с мотив, че въпросният медик има много пациенти. Абстрахираме се от въпросния казус, защото в него няма конкретика. Не е посочено дори кой лекар е отказал да я приеме. С цел да дадем яснота за нормативните изисквания в подобни случаи отправихме запитване до РЗОК-Хасково с няколко въпроса. Публикуваме ги заедно с отговорите, без редакция:

1. Колко практики на общопрактикуващи лекари са закрити през 2023 г. и през 2024 г. до момента в град Хасково и в област Хасково?

През 2023г. и 2024г. общо 13 общопрактикуващи лекари са преустановили работа с РЗОК като изпълнители на ПИМП (поради прекратяване на договор или смърт), от които трима в община Хасково и десет в другите общини на областта.

2. През 2023 и 2024 г. има ли разкрити нови лекарски практики и колко са те в град Хасково и област Хасково?

През 2024г. РЗОК Хасково сключи един нов договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ – индивидуална практика, в община Харманли.

В общини Харманли и Симеоновград бяха открити нови амбулатории на ОПЛ с действащ договор и основен адрес в друга община.

3. Колко общо са действащите общопрактикуващи лекари в град Хасково и в област Хасково?

Към момента РЗОК Хасково има сключени общо 80 индивидуални договора за оказване на ПИМП в област Хасково, по които договори ПИМП оказват 103 общопрактикуващи лекари.

В община Хасково договорите за оказване на ПИМП са 25, по които договори ПИМП оказват 44 общопрактикуващи лекари.

4. Колко са пациентите към момента в град Хасково и в област Хасково?

Съгласно чл. 4 от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ задължително осигурените лица (ЗОЛ) имат право свободно да избират лекар в лечебно заведение за първична медицинска извънболнична помощ, сключило договор с НЗОК, на територията на цялата страна.

В община Хасково към настоящия момент общопрактикуващите лекари са записали 94 909 пациенти в регистрите си, а в област Хасково записаните в регистрите на ОПЛ пациенти са 218 326.

5. Кой е общопрактикуващият лекар с най-много пациенти в град Хасково и в област Хасково и колко пациенти има в списъка му към момента?

В област Хасково общопрактикуващият лекар с най-много записани пациенти е от община Хасково - с 5470 ЗОЛ записани в регистрите си.

6. Колко общо практикуващи лекари имат назначен по още един специалист заради голям брой пациенти?

В седем практики на общопрактикуващи лекари от област Хасково, сключили договор с РЗОК, има назначен втори лекар.

7. По закон джипитата имат ли право да отказват да впишат нови пациенти в практиката си?

Съгласно чл. 6 от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ задължително осигурените лица (ЗОЛ) имат право на свободен избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ). Пациентите сами избират в листата на кой общопрактикуващ лекар да се запишат - чрез попълване на регистрационна форма на хартиен или електронен носител.

По силата на чл. 6 ал. 4 от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, когато избраният от ЗОЛ общопрактикуващ лекар вече няма договор с РЗОК, пациентите имат право на нов първоначален избор, което се осъществява по всяко време.

Правото на свободен избор на общопрактикуващ лекар е едностранно и нормативно обусловено. ОПЛ не следва да отказва на задължително осигурено лице да упражни правото си на свободен избор на общопрактикуващ лекар.

Съгласно чл. 134 от НРД за МД за 2023-2025г. директорът на РЗОК - Хасково и председателят на РК на БЛС - Хасково оказват необходимото съдействие с цел своевременно осъществяване на избор на ОПЛ на следните категории, които не са упражнили и имат затруднения свободно да упражнят правото си на избор на лекар в лечебно заведение за ПИМП:

1. лица в производство за предоставяне на хуманитарен статут или право на убежище;

2. лица с предоставена временна закрила и лицата по чл. 39, ал. 6, т. 2 от ЗЗО;

3. здравноосигурени лица, които нямат избран лекар в лечебно заведение за ПИМП.

Съдействието се осъществява по писмено искане до директора до съответната РЗОК от посочените категории лица. За малолетните и непълнолетните лица искането се извършва от техните родители или настойници, съответно със съгласието на техните родители или попечители.

В изпълнение на цитираната разпоредба в РЗОК – Хасково е създадена комисия, която разглежда всяко подадено писмено искане за съдействие по реда на чл. 134 от НРД за МД за 2023-2025г. По всяко искане и въз основа на пациентската листа на ОПЛ в общината, здравословното състояние на конкретния пациент и ротационен принцип, комисията избира ОПЛ като уведомява за това лекаря и пациента. Подписва се съвместен протокол с РК на БЛС – Хасково.

8. Колко жалби и сигнали са постъпили в РЗОК-Хасково от пациенти, които са получили отказ да бъдат вписани при определен общопрактикуващ лекар през 2023 г. и 2024 година в град Хасково и област Хасково?

В община Харманли изпълнителите на ПИМП намаляха с трима през 2023г. – от 12 на 9 общопрактикуващи лекари. Това затрудни изборът на ОПЛ от страна на пациентите, поради което бе приложена горецитираната процедура за съдействие по реда на чл. 134 от НРД за МД за 2023-2025г. за около 800 пациенти, подали писмено искане до РЗОК.

Бяха подадени 6 жалби от пациенти от община Харманли със затруднение при избор на ОПЛ, извършени бяха проверки и контролните органи установиха нарушения на условията и реда за оказване на медицинска помощ по НРД за МД за 2023-2025г.

9. Какви са последствията и санкциите в такива случаи, наложени от РЗОК-Хасково?

Нарушенията на условията и реда за оказване на медицинска помощ по НРД за МД за 2023-2025г. се санкционират по чл. 455 от НРД за МД за 2023-2025г. със санкция „финансова неустойка“ в размер от 50 до 150 лв. за първо нарушение, и в размер от 100 до 300 лв. за повторно нарушение.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини