Тристранният съвет обсъди минималната работна заплата за 2025 г.

Тя вече вече се изчислява като процент от средната за страната

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание в сградата на Министерския съвет за обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика.


След години на спорове между бизнес, синдикати и държава, тя вече се изчислява като процент от средната за страната. Предвижда се увеличението да бъде с 15,4%. Или сегашните 933 лева да достигнат 1077 лева.


Служители искат по-висока минимална работна заплата, бизнесът - по-ниска

Тристранният съвет има роля да обсъди, но не и да вземе решение, което да има тежест. Въпреки това синдикатите и бизнеса спориха помежду си. Очаквано работодателите настояват увеличението да не бъде в този размер, тъй като частният бизнес може да не успее да го заплаща. Синдикатите настояваха за повече средства.

Под въпрос е как това ще се отрази на бюджета. През последните дни стана ясно, че разходната част ще се увеличи значително, с което ще се повиши и дефицитът.

Няма законови и икономически пречки да расте минималната работна заплата. Обратно, тя дава икономически принос за ръста на потреблението и на БВП, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 „Министерството на финансите е разработило цялостен пакет от мерки, като водещи са мерките за икономическо развитие и социален просперитет. Бюджетът не е приходи и разходи, той трябва да осигурява икономическото развитие на страната. Мерките ще бъдат обсъдени следващата седмица на експертно ниво, за да чуем становището на партньорите. След това ще бъдат обсъдени със сдружението на общините“, заяви Людмила Петкова.

„Според нас политика на доходите не може да се провежда с формули, които водят до нарастване на редица други свързани с тях разходи. В България минималната работна заплата въздейства върху средния осигурителен доход, който пък въздейства върху пенсиите“, заяви заместник-председателят на Българска стопанска камара и член на Управителния съвет Мария Минчева. Работодателите настояват за критерии, които да отчитат потребностите на хората, но и икономическата ситуация.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини