С обновена чешма посреща храмовия си празник манастирът „Св. Петка“ в пернишкия квартал „Калкас“

С обновена чешма посреща храмовия си празник - 14 октомври, манастирът „Св. Петка“ в пернишкия квартал „Калкас“.

Духовният живот в светата обител се възроди след назначението на игумения Павла преди две години.

„Смея да кажа, че стана чудо преди храмовия празник Петковден. От чешмата потече силна струя вода. Оказа се, че извира под храма, а това е манастирско аязмо“, каза тя.  Сега водата е чиста, а монахиня Павла се моли света Петка да помага за всяка нужда на всеки човек, който подхожда с вяра и молитва към тази вода.

Тя разказа за БТА, че в близост до светата обител има чешма, която е съградена преди повече от 22 години от местен жител на име Георги.

Дълго време от чешмата едва се е процеждала тънка струя от живителната течност. Хората от квартал „Калкас“ са идвали и в малки съдове са си наливали вода, но тя  била замърсена и негодна за консумиране.

Сестра Павла каза, че за манастира е нужна помощ, хора, които да съдейства за облагородяването на мястото, тъй като сама тя не може да се справи.

Монахинята прави сиропи и напитки от набраните край манастира билки. С продажбата на ръкоделието и сладките напитки, тя подпомага дейността на светото място.

С благословението на Българския патриарх Даниил на 14 октомври, когато се почита света Петка и е храмовият празник, в манастира ще бъде отслужена празнична св. литургия, водосвет и благославяне на тържествените ястия, допълни още сестра Павла.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини