Ръст на болните! Грипа ни връхлита рязко с висока температура, КОВИД-19 ни разболява по-бавно

 

Районната здравна инспекция в Смолян отчита ръст на заболеваемостта от близо 12% на остри респираторни инфекции в региона. Увеличават се и случаите на усложнения, което налага хоспитализиране на болните. Камерата на еТВ/ЕСКОМ видя през седмицата опашки от кихащи и кашлящи хора да се извива пред кабинетите в детската поликлиника в Смолян. Повечето от болните са малки деца и пенсионери. Майки споделят, че децата им рязко качват температура и лекарите казват, че това е грип. Сред чакащите са и възрастни хора, дошли да си поставят противогрипна ваксина. Лекарите казват, че в момента освен сезонния грип върлува и COVID-19.

„Докато COVID започва малко по-постепенно, грипът започва изведнъж — рязко, с по-висока температура, с мускулни болки. Силно изразена отпадналост, а впоследствие се появяват кашлица и хрема“, посочи д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Смолян.

От здравната инспекция отчитат, че за една седмица заболеваемостта от остри респираторни заболявания е скочила с около 12 процента. „Прави впечатление, че последните седмици има нарастване на респираторните заболявания. Не трябва да се самолекуваме. Има много тежки усложнения както при грипа, така и при COVID, а сега има и хоспитализирани с COVID. При грипа често се развиват бактериални пневмонии, засягане на сърцето и нервната система“, каза д-р Чернева. Според нея обаче, засега епидемиологичната обстановка не е притеснителна. Тя отбеляза, че пикът на респираторните инфекции се очаква през януари.

Д-р Чернева припомни, че вече са налични противогрипните ваксини, както и ваксините срещу COVID-19. Противогрипните са безплатни за хора на и над 65-годишна възраст и се поставят от личните лекари. Останалите могат да си ги закупят от аптеките и да си ги поставят при джипитата или в кабинета на РЗИ, който работи всеки петък.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини