Внасяме работници от 17 държави

Работната ръка в България вече буквално идва от няколко континента. За първите седем месеца на годината дирекция "Миграция" на МВР е разрешила пребиваването у нас с цел работа на чужденци от 17 държави извън ЕС. Най-много хора идват от Узбекистан, Киргизстан и Непал, а най-далечните "донори" на работна ръка са Куба и Индонезия. Това показват данни, предоставени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация от дирекция "Миграция" на МВР.

Чужденци от трети страни могат да работят в България с разрешение на Агенцията по заетостта или с разрешение на дирекция "Миграция" на МВР. През агенцията минават процедурите за сезонни работници до 90 дни, лица от български произход и командировани до 90 дни. Сезонната заетост до 90 дни минава по най-облекчен ред и е най-популярната - за половин година са издадени 7647 такива решения.

По линия на МВР минават няколко други процедури по Закона за чужденците в Република България. Най-облекчен е редът за единно разрешение за пребиваване и работа, затова и то е най-популярно. До 31 юли са издадени 4153 такива разрешения, в това число 1199 от Узбекистан, 679 от Непал, 486 от Индия, 477 от Турция, 294 от Киргизстан, 252 от Бангладеш, 116 от Република Северна Македония, 89 от Виетнам, 52 от Тунис и 43 от Руската федерация. Това разрешение е със срок от 3 години.

За по-дълга сезонна заетост - между 90 дни и 9 месеца, дирекция "Миграция" е издала 2076 разрешения, включително на 563 души от Киргизстан, 477 от Узбекистан, 309 от Турция, 270 от Индонезия, 139 от Непал, 108 от Индия, 65 от Шри Ланка, 28 от Бангладеш, 26 от Таджикистан, 25 от Куба.

Със синя карта все още идват твърде малко хора - 567 карти са издадени от началото на годината до 31 юли. Тя е предназначена за заетост на специалисти. Тук водещата група е на руснаците - 291, а има още 51 служители от Турция, 39 от Украйна, 36 от Индия, 31 от Куба, 22 от Беларус, 20 от Египет. Разрешен е и вътрешнокорпоративен трансфер на 242 души, от които повечето - 226 души, са от Турция.

За първите седем месеца на годината е предоставено право на продължително пребиваване и работа на 7038 граждани на трети държави, показва статистиката на дирекция "Миграция". Ръстът спрямо същия период на 2023 г. е около 73%. За сравнение, за цялата 2023 г. предоставените разрешения са били 7301.

След хотелите и ресторантите по морето, започна попълване с чужденци и на работните места по зимните курорти. "Договаряме много работници с фирми за внос на кадри от Непал, Индия, Таджикистан, но те имат ниска квалификация", каза пред БНР секретарят на Съюза по туризъм в Банско Зорка Тумбакиева.

Общинските власти също започнаха да разчитат на работна ръка от далечни страни. Във Варна например в чистотата вече са наети 13 шриланкийци, които са доволни от условията и се надяват да останат по-дълго, и 17 узбекистанци. Доволни са и работодателите им. "Дисциплинирани са, работят с желание. Също така имат желание за допълнителна работа, каквато не всеки път имаме възможност да им осигурим, но когато има, те имат желание да я свършат", посочи пред БНТ Николай Симеонов, регионален мениджър на фирма за управление на отпадъци.

Пловдив обяви още в началото на лятото, че индийски шофьори ще карат автобуси в градския транспорт. Според някои сведения, първите шофьори от Индия вече карат рейсове в Пловдив, но официално това все още не е потвърдено. В Бургас пък един украинец работи като контрольор.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини