Ветерани от авиополка в Узунджово се срещнаха с ученици за Деня на българските ВВС

    Ветерани от авиополка в Узунджово се срещнаха с ученици в Деня на българските ВВС. На 16 октомври България чества празника на авиацията и Военновъздушните сили.

    Днес в Узунджово пред мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово“ се събраха пилоти и военнослужещи от славния 21-ви Изтребителен авиополк „Узунджово“. Те разказаха на учениците от ОУ „Любен Каравелов“, село Узунджово за подвизите на българските бойни летци.

    На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ, разузнаване и изключителна точност при насочване на огъня на артилерията.

    Тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили.

    Организатор на честването в Узунджово беше о.з. майор Васил Димов. На тържеството беше отбелязана и 12-та година от откриването на мемориала „Нашето летище Узунджово“. До паметника на Георги Бенковски в центъра на селото се издига на постамент изтребител МиГ-21, както и паметна плоча на загиналите пилоти от някогашния авиополк, съществувал като елитно подразделение на ВВС между 1953 до 2002 година.

      

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини