Путин в паника: Задава се война на Русия с Чечня, Кадиров преговаря с шейхове и САЩ, ще превзема Кремъл

Владимир Путин е в паника. Той е разпоредил охраната на Кремъл да бъде увеличена драстично, а спецслужбите да следят всяка крачка и дума на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Всичко това се случва след като Кадиров обяви Москва за „престъпен център“, а на трима руски политици обеща „кръвно отмъщение“. Тях той обвинява в заговор той да бъде убит. Затова прекратява отношенията си с Путин.

Доскоро Кадиров беше смятан за втория най-влиятелен човек в цяла Русия. За взривоопасната ситуация пред „Канал 24“ говори писателят, опозиционер, публицист и общественик Ростислав Мурзагулов. Той дори заяви, че Кадиров в момента е с по-силна позиция от владетеля на Кремъл. Самият Кадиров заяви, че може да превземе Кремъл за два часа.


Как ще се развие конфликтната ситуация възникнала в този момент? Кадиров публично заявява, че повече не го интересува мнението на Путин. Причината е, че в Русия има образувани наказателни дела срещу хора на Кадиров и той няма да прости подобно отношение. По негово нареждане в Чечения започнаха дела срещу руснаци.


Жестоките закани на Кадиров предизвикват паника във властовите кръгове в Москва, защото те са наясно с отмъстителния характер и невъздържания нрав на чеченския бос. Мнозина налюдатели предричат „началото на края“ на мирните отношения между Русия и Чечня, дори се предрича „трета Чеченска война“, за каквато Русия няма никаква готовност, смята още Ростислав Мурзагулов.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обвини руски депутати от съседни региони в опит за поръчка на неговото убийство и заплаши с кръвно отмъщение, предаде само преди дни руската държавна информационна агенция ТАСС.

Според ТАСС, Кадиров е направил тези изявления по време на среща с шефовете на чеченските спецслужби. Видео от бе публикувано на личния му канал в Telegram. ТАСС превежда думите на Кадиров на руски, според които: „Има свидетели, има хора, на които те се опитаха да поръчат убийството и ги попитаха колко биха взели за поръчката."

Кадиров назова трима членове на руската Държавна дума — двама от Дагестан и един от Ингушетия, които според него са в основата на заговора. „Ако не докажат обратното, официално ще обявя кръвно отмъщение“, заяви той.


Влошаването на отношенията между Путин и Кадиров се случва след ситуацията с компанията Wildberries. Неотдавна в сградата на фирмата се състоя престрелка на чеченци с хора на сенатора от Дагестан, милиардера Сюлейман Керимов. Руската полиция задържа над 30 души като прокуратурата веднага повдигна обвинения срещу тях. Това вбеси Кадиров, който твърди, че неговите хора са били предизвикани и първо е стреляно срещу тях.


Путин не е в положение да воюва с Кадиров и спасението му е да отстъпи, като обещае на Кадиров не само компанията Wildberries, но дори и нещо повече. Но това определено няма да се хареса на други властници в Кремъл. Освен това ръководителят на Чечня, в съответствие с всички кавказки закони, не може просто да забрави за „кръвната обида“, независимо от „мирните предложения“ на Путин.

Вчера Кадиров заяви, че това развитие на събитията е било очаквано и самият Путин е довел до това.


Има ли прилики с бунта на Пригожин? Малко вероятно е Кадиров да повтори съдбата на лидера на вагнеровци, смятат анализатори. В крайна сметка Евгений Пригожин нямаше нищо друго освен парите на Путин. Но ръководителят на Чечня успя да изгради цяла военна мрежа в цяла Русия. Освен това Кадиров има добре изградени международни отношения, тесни контакти със Саудитска Арабия и ОАЕ. Заслужава да се отбележи, че тези страни съдействат за негови контакти със Съединените щати. Вече се говори за преговори на Кадиров с Вашингтон да се обърне срещу Путин и Русия, като застане на позицията на „колективния Запад“.


Ако руският диктатор прояви дори най-малка слабост спрямо Кадиров, това ще застраши директно сигурността на Русия. Просто Кадиров ще обяви независимост на Кавказ и ще премине в лагера на арабските принцове или шейхове, предвижда Ростислав Мурзагулов. Освен това Кадиров има много мощна и голяма армия. Тя е превъзхожда многократно частите на Пригожин от наемници, коментират военни експерти. Според тях ако Путин се подведе да търси военно превъзходство срещу Кадиров, ще се окаже в непреодолима криза.  

Припомня се, че група въоръжени мъже, водени от Владислав Бакалчук, Сергей Ануфриев и Владимир Бакин, се опитаха да превземат офисите на Wildberries в Москва. Това разказва основателят на компанията и най-богатата жена в Русия Татяна Бакалчук. Forbes оценява състоянието й на 7,4 долара милиард.

Следственият комитет на Русия впоследствие потвърди, че двама души са били убити при стрелбата, а седем души са били ранени, включително двама служители на реда.

Образувано е наказателно дело по членовете за убийство, опит за убийство на две или повече лица, покушение върху живота на служител на правоприлагащия орган, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и „произвол“.


По информация на РБК освен инцидента със стрелба на територията на бизнес центъра „Романов двор“, подобен инцидент се е случил и в офиса на Wildberries в „Искра парк“, в близост до метростанцията „Динамо“ в Москва.


Кадиров отрича каквато и да е вина на неговите хора и заявява претенциите си към Wildberries.


Ще прерасне ли търговската война във война между Путин и Кадиров, между Русия и Чечня? Предстои да узнаем в близките дни. Засега Кремъл засилва охраната и действията на разузнавателните служби, но това може да се промени всеки момент, предричат наблюдатели.

 

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини