Румен Гайтански - Вълка излиза от ареста срещу 250 000 лв. гаранция

Софийският градски съд пусна под домашен арест бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, който е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит.

Адвокатът на Гайтански поиска промяна на мярката вследствие на влошеното здравословно състояние на обвиняемия, предава БГНЕС. Защитата посочи, че в хода на разследването не е била установена опасност от това Гайтански да извърши нови престъпления, да се укрие или да прикрие доказателства. Адвокатът също така посочи, че клиентът му е съдействал на разследването.

Прокуратурата също не възрази мярката за задържане да бъде променена на парична гаранция.

Съдът постанови парична гаранция в размер на 250 000 лв., позовавайки се на опасността от извършване на ново престъпление, от страна на Гайтански, е значително намалена. Съдът също така взе предвид влошеното здравословно състояние на обвиняемия. По-нататъшното разследване не налага Гайтански да продължи да пребивава в ареста и няма основания за ограничаване на правото му на придвижване, заключи още съдът.

Определението на градския съд не е окончателно и може да се атакува пред апелативния.

Гайтански и бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев бяха обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери след акцията на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) заради разследването на необслужвания кредит за 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от държавната Българска банка за развитие. Заемът бе отпуснат през 2019 г., когато начело на ББР бе Стоян Мавродиев.

С тях има и трети обвиняем – адвокат Иван Георгиев, представител на „Роудуей кънстракшън“ – фирмата, свързана с Гайтански, получила кредита от 150 млн. лв. За разлика от Мавродиев и Гайтански обаче Георгиев беше задържан веднага за 24 часа по Закона за МВР и пуснат на следващия ден под гаранция от 50 000 лв.

Мавродиев пък изчезна и досега няма данни къде е. Няма и информация дали за другите кредити от ББР, за които има подозрения, че са необслужвани, има разследвания.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини