Тайнствената руско-германска среща в Баку: какво е известно?

Германско-руските срещи на високо ниво като част от т.нар. „Петербургски диалог“ официално не се провеждат от години, но очевидно неофициално диалогът продължава, пишат германски медии.

В програмата, започваща на 20 октомври, най-напред има вечеря в петзвездния хотел „Четири сезона“ в столицата на Азербайджан Баку, за следващия ден са предвидени разговори, посветени на германско-руското сътрудничество. Така поне изглежда руският вариант на програмата от началото на октомври, носеща официалното лого на „Петербургския диалог“, с която разполагат германските медии „Ди Цайт“ и ARD.

Срещата би била взривоопасна в политически план, тъй като би влязла в пълно противоречие с официалната външна политика на Федералната република, насочена към политическата изолация на Русия, посочва ARD. Обществено-правната медия пояснява, че никой от неруските участници не е потвърдил присъствието си на срещата – някои категорично са отрекли, други изобщо не са коментирали, а трети са дали уклончиви отговори.

„Петербургският диалог“ официално е разпуснат

„Петербургският диалог“ бе създаден през 2001 г. от тогавашния германски канцлер Герхард Шрьодер и от руския президент Владимир Путин с идеята да сближава гражданските общества в двете страни, припомня ARD. И след като през 2021 г. Русия обяви участващите във форума организации за „нежелани“, диалогът бе прекратен официално от германска страна. След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. Германия разпусна и свързаните с форума структури.

Съгласно програмата, с която разполагат германските медии, в срещата би трябвало да участват бившият заместник-председател на Социалдемократическата партия и бивш премиер на федералната провинция Бранденбург Матиас Плацек, бившият шеф на Федералното канцлерство Роналд Пофала от ХДС, както и бившият директор на „Петербургския диалог“ Мартин Хофман. И Плацек, и Пофала са били в ръководството на форума от 2015 г. до закриването му, припомня ARD.

Швейцарско участие?

Предвидено е и участието на двама швейцарци: Тим Гулдиман, бивш посланик в Берлин, и Томас Гремингер, бивш генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, днес директор на финансирания от швейцарската държава Център за политиката по сигурността в Женева. Наскоро в интервю за „Нойе Цюрхер Цайтунг“ Гремингер спомена необходимостта от осъществяването на „доверени формати за диалог“ с Русия, припомня ARD.

Сред участниците е посочен и германският депутат Армин Лашет, бивш председател на ХДС и бивш премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, но от неговия офис са отговорили, че той има във въпросните дни други ангажименти и „няма да участва в някакви разговори в Баку“. Посочено било още, че „г-н Лашет ежедневно получава множество покани за конференции и събития, в които не може да се включи“. Роналд Пофала, Матиас Плацек и Тим Гулдиман са оставили въпросите на германските журналисти без отговор.

Армин Лашет и Сергей Лавров на среща, част от „Петербургския диалог“ през 2019 г. Снимка: Ina Fassbender/AFP/dpa/picture alliance


Без потвърждение, но и без отричане

Швейцарецът Томас Гремингер пише, че всички съществуващи контакти „вероятно са резултат от частни инициативи, това важи и за споменатата среща“. По думите му „не е негова работа да потвърждава или да отрича съществуването на определени частни контакти или срещи“. Сходна е и реакцията на Мартин Хофман: „Моля за разбиране – принципно не коментирам конкретни частни контакти и нито ще ги потвърдя, нито ще ги отрека“.

От руска страна – съгласно програмата – би трябвало да участват например Виктор Зубков, бивш премиер на Русия и дългогодишен съратник на Владимир Путин, и руският посланик в Азербайджан Михаил Евдокимов, пише ARD.

Санкциониран руснак потвърждава срещата

В списъка с участници е и Валерий Фадеев, председател на руския Президентски съвет за човешки права и съветник на Путин. Той е в списък на ЕС със санкционирани лица заради „дезинформация и пропаганда“, оправдаващи руската агресивна война срещу Украйна. В отговор на журналистическото запитване той казва, че би могъл да говори за срещата едва след нейния край.

Михаил Швидкой, също включен в програмата, който е специален представител на Путин по културното сътрудничество, заявява, че срещата е от неформален характер, участниците се явяват в лично качество и няма да представляват никакви институции, включително „Петербургския диалог“.

Съмненията, че не става дума просто за частна среща обаче, остават. Не само защото някои високопоставени руснаци са част от програмата и е използвано логото на форума. Германските журналисти са достъпили и информация, че в Държавния университет на Санкт Петербург се търсят възможности за провеждане на събития като част от „Петербургския диалог“.

Среща в Баку е имало още през април

Според документи, които също са били предоставени на „Ди Цайт“ и ARD, поверителна среща в същия хотел в Баку е имало още преди шест месеца – през април. Журналистите са получили потвърждение от Михаил Швидкой, а основната тема, обсъждана от руски и германски експерти тогава, са били настоящите и възможните бъдещи връзки на Русия.

ARD отбелязва, че по предложение на германската страна в програмата е имало две точки: „На следващия ден“ и „Времето дотогава“. По-конкретно е ставало дума за изграждането на комуникационни пътища и мостове на доверие, както и – какво биха могли да направят двете страни в името на поддържането на мрежите. Било е предвидено и обсъждане на честотата на бъдещите срещи на „контактната група“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини