Страните от БРИКС отказаха да се борят заедно с Путин срещу Запада и долара

Идеята на руския президент Владимир Путин да превърне БРИКС в антизападна коалиция, която да разклати „световния ред“ и хегемонията на долара, не срещна ентусиазъм сред ключовите страни членки на блока.

Индия не иска да позволи на БРИКС да се превърне в „антиамериканска“ организация, доминирана от Русия и Китай, казаха пред Bloomberg индийски служители, запознати с въпроса.

Ето защо, според събеседниците на агенцията, Ню Делхи се противопоставя на по-нататъшното разширяване на БРИКС, към което миналата година се присъединиха 6 нови държави и десетки други поискаха това, включително глобални изгнаници като Мианма или Афганистан.

Позицията на Индия се споделя от Бразилия и Южна Африка, казаха официални лица от тези страни пред Bloomberg.

Обединените арабски емирства, които се присъединиха към БРИКС след срещата на върха през 2023 г., „напълно отхвърлят“ опитите да се представи членството в блока като знак, че Глобалният Юг е в опозиция на Запада, каза източник пред Bloomberg. ОАЕ има много добри отношения със западните страни, включително САЩ, подчерта друг представител на страната.

На срещата на върха на БРИКС в Казан, която започна във вторник и която Кремъл нарече „най-значимото външнополитическо събитие“, провеждано някога в Русия, Путин възнамерява да предложи на колегите си алтернативна западна система за международни плащания. Според идеята на Кремъл, тя трябва да свърже банките и централните банки на страните членки на организацията, за да извършва транзакции, заобикаляйки долара, който, както Путин твърди, „се свива“ и губи доверие поради санкционната политика на САЩ.

Въпреки това срещата на финансовите министри и ръководители на централните банки от БРИКС, която се проведе в Москва в навечерието на срещата на върха, беше игнорирана от страните от блока: Китай, Индия и Южна Африка изпратиха заместници и младши служители вместо министри.

Дори Китай, който стана най-големият търговски партньор на Русия след нахлуването в Украйна, смята идеята на Путин за плащания, заобикалящи долара, за твърде амбициозна, казва Ван Иуей, директор на Центъра за европейски изследвания към Народния университет на Китай в Пекин: за разлика от Русия, другите страни от БРИКС не са под западни санкции и нямат пряка мотивация да променят глобалния финансов ред.

Още през 2022 г. Путин предложи БРИКС да създаде своя собствена резервна валута, за да сложи край на „диктата“ на долара, който все още представлява повече от половината от всички плащания в света. Той обвини западните власти в „безотговорна“ макроикономическа политика, включително „пускане на печатница, неконтролирани емисии и натрупване на необезпечени дългове“. Но не успя да убеди колегите си от БРИКС.

Проектът „не е узрял“, страните „не са готови за него“, призна Путин на среща с журналисти от страните от блока в навечерието на сегашната среща на върха в Казан.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини