Само 661 данъкоплатци са ползвали облекчението за ремонт у дома

Спестеният подоходен налог е средно 170 лв., сочат данните на НАП

Едва 661 българи са поискали да се възползвал от облекчението, с което могат да намалят годишния данък върху доходите, ако са имали разходи за ремонт на жилището. Това показва справка, предоставена от Националната агенция за приходите на "Телеграф". Отстъпката бе въведена през 2021 г. иq както се вижда, не се радва на особена популярност. Това е обяснимо - като се имат предвид ограниченията за прилагането.

Правилото е, че данъчната основа се намалява с част от разходите, платени за труда на майсторите, но не повече от 2000 лв. Така годишният данък може да бъде намален с максимум 200 лв. А както показват данните на НАП, средният размер на ползваната отстъпка е 1700 лв., тоест под тавана от 2000 лв., r данъкоплатците са намалили със 170 лв. дължимия данък за 2023 г.

Освен че отстъпката е силно лимитирана, НАП не признава всякакви разходи за подобрения в жилището, а само платените за труд на майсторите. Освен това, за да получи облекчението, данъкоплатецът трябва да представи документи за плащанията - разписки, фискални бонове, банкови платежни нареждания. А не е тайна, че често  строителите предпочитат да им се плаща на ръка.

Всъщност "отстъпката" бе въведена с цел данъкоплатците да изискват документи и така да съдействат на приходната администрация за осветяване на доходите на фирмите от строително-ремонтния сектор. Но очевидно ефектът от нея е твърде слаб и дори се смалява - през миналата година 861 души са ползвали облекчението за данъците си за 2022 г., а сега са с 200 по-малко.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини