Здравословно хранене промотират и малки, и големи в „Славейков“

Във връзка със Световния ден на храната - 16 октомври и Европейския ден на здравословното хранене – 8 ноември учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“ проведоха многобройни инициативи с цел мотивиране на себе и приятелите си да водят здравословен начин на живот.

В четвъртък проявите бяха свързани с участието на училището за шампиони в кампанията „Активно предизвикателство за училища“ с координатор учителката по химия Янислава Парнарова, включена в календара на екипа на БГ Бъди активен. Целият ден вчера бе свързан с креативност и обучение през игра за ползите от балансираното хранене с включване на плодовете като неизменна негова част.

Малчуганите от всички паралелки в начален етап на обучение създадоха красиви произведения на изкуството под формата на плодови шишчета, формички, декорации, комбинации от сезонни изкушения, които освен безкрайно красиви, са и здравословни. Децата споделиха, че ще се радват на подобни инициативи всяка седмица и специално ще подбират продуктите заедно със своите родители.

Ученици от 10 и 11 клас – членове на клуб „Авентурерос“ с ръководител учителката по испански Магдалена Дичева направиха двуезично представяне на здравословното хранене в актовата зала пред свои съученици. Те не само упражниха своя испански, давайки информация за различните плодове, но и направиха сравнение с традициите за консумация на различни видове плодове в България и Испания. Подготвиха своеобразна изложба на плодове, които могат да се намерят в този сезон и в двете държави, почерпиха по-малките с плодови шишчета. Отделиха специално внимание на тиквата, а за онагледяване ръководителката бе приготвила печена тиква и кока - традиционен испански десерт.

Учениците от 5а клас от занимания по интереси „Здравословно хранене“ с ръководители Пепиния Китова и Кети Георгиева раздадоха флаери с отпечатани кратки правила за балансиран начин на живот.

Следобед, като част от откритите уроци по програма „Заедно в час“, началната учителка Дамяна Асенова представи тематичен урок с третокласници отново в актовата зала.

„По една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“ в комбинация с всички други правила за здравословно хранене кара славейковци да заменят вафлата с плод.

Като елемент от „Активното предизвикателство за училища“ през този месец е Световният ден на храната, а през ноември, наред с патронния си празник, славейковци ще организират инициатива „Плейсмейкинг за здравословна среда“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини