Този сценарий може да отключи Трета световна война

Ако войници на Северна Корея действително се намесят във войната на Русия срещу Украйна, това ще е голям политически успех за Ким Чен Ун. Този сценарий съвсем не е изключен, но е и много опасен, посочва експерт.

Все още сведенията за изпращането на севернокорейски войници в Русия са оскъдни и противоречиви. Но експертът по Северна Корея Рюдигер Франк посочва пред AРД, че този сценарий съвсем не е изключен: в момента може да се предположи, че севернокорейски бойци действително ще се включат във войната - независимо под каква форма. „Важното е Западът да изчака с реакцията си дотогава, докато станат известни истинските факти, тъй като има значение най-вече официалната форма на участието."

„Това би могло да се превърне в Трета световна война"

Пред германската обществено-правна медия Рюдигер Франк посочва, че ако редовни севернокорейски части официално се намесят във войната, тя ще се превърне от двустранна в международен конфликт. „При това положение на НАТО ще му е много трудно да устои на настояването на Украйна за изпращане на сухопътни войски на Алианса."

Експертът допълва, че оттам нататък ще стане неизбежно изпращането на германски, френски, британски и американски части във войната, а Русия ще последва примера и от своя страна би могла да привлече и други държави. Франк е категоричен, че това би могло да се превърне в Трета световна война, която едва ли някой иска. „Надявам се, че и ръководството в Москва разбира това и няма да се стигне до този вариант."

Какво печели ръководството в Пхенян

На въпрос какво очаква Ким Чен Ун от евентуалното изпращане на войници в Украйна, експертът казва: „Така Ким Чен Ун печели голям престиж във вътрешнополитически план. Слабата Северна Корея още от началото на съществуването си винаги е разчитала на помощта на Русия, а преди това – на  Съветския съюз. Преобръщането на това обстоятелство безспорно би донесло огромно удовлетворение на ръководството в Пхенян“. Експертът изтъква, че така се повишава и международният престиж на Северна Корея, а и се укрепват позициите ѝ в постоянната надпревара с Южна Корея.

При това според Франк за Ким Чен Ун не съществуват почти никакви рискове - за диктатурата възможните загуби на войници не са от особено значение. „Но пък Ким може да очаква споменатите политически печалби, към които ще се добавят и големи икономически ползи."
Инвестиции и достъп до руския пазар

Както Франк припомня пред AРД, Южна Корея спечели много от това, че през 1960-те години изпрати 300 000 двои войници във Виетнамската война. От САЩ тогава потекоха големи средства, а редица вече много известни концерни именно тогава се превърнаха от малки фирми в глобални играчи. „Подобно нещо може да се случи и със Северна Корея“, прогнозира експертът.

Войници на Северна КореяСнимка: Ahn Young-joon/AP/picture alliance

Той изтъква, че става дума за инвестиции, за достъп до руския пазар с оръжие и други стоки, но и за доставки на руски суровини като нефт и газ за пазара в Северна Корея, на която са наложени международни санкции заради севернокорейската ядрена програма. „Може да става дума за краткосрочни помощи в сферата на храните и потребителските стоки, но и за дългосрочна подкрепа в областта на промишлеността“, казва експертът пред АРД и припомня, че Северна Корея иска да има ядрени централи. Русия би могла да помогне в това отношение, от което икономическите ползи за Пхенян биха били огромни. Освен това може да се стигне до трансфер на модерни военни технологии от Русия за Северна Корея, във връзка с което държавите в региона са особено загрижени.

„Пекин има други стратегически планове"

Но дали всичко това означава и еманципация от Китай, питат журналистите от AРД. „Северна Корея винаги се е старала да защитава на първо място собствените си интереси. Естествено е, че не ѝ харесва да е под почти пълна външнотърговска зависимост от Китай. Затова аргументът за еманципацията е логичен, но да се смята, че може да възникне вражда между Китай и Русия заради интересите на Северна Корея, би било прекалено“, казва Рюдигер Франк.

Експертът казва още, че отношенията между Северна Корея и Китай винаги са били прагматични. Според него, на Запад съзнателно е било преувеличавано влиянието на Китай върху Северна Корея. Не се знае дали сегашният ход на Ким - евентуалното изпращането на войници на  в Русия - е бил съгласуван с Китай. А китайците се опитват да се държат настрани от войната в Украйна, докогато това е възможно. „Те имат съвсем други стратегически намерения“, посочва експертът. „В геостратегически план за тях най-голямо значение има конкуренцията със САЩ, както и въпросът какво ще стане с Тайван и с Южнокитайско море."

„Китай наблюдава как взаимно се изтощават"

Предположенията на Рюдигер Франк са, че китайците няма да предприемат нищо, докато събитията в Украйна и севернокорейското поведение не започнат да се отразяват негативно на техните собствени интереси. „Вместо това те наблюдават как всички техни стратегически противници и конкуренти взаимно се изтощават."

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини