Засилване на източния фланг: България е готова да приеме бригада на НАТО

България се подготвя да приеме бригада на НАТО при необходимост в рамките на засилването на източния фланг на Алианса.

Ние имаме постоянно дислоцирана бойна група в България, обаче съгласно плановете на НАТО, тя може да прерасне в бригада, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

В понеделник заедно с премиера Димитър Главчев присъстваха на командно-щабното учение на Многонационалната бойна група на НАТО в България.

Учението е на полигона „Ново село“ и се ръководи от щаба на италианската бригада „Ариете“ с участието на Многонационалната бойна група. През 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група.

Всички подразделения, които биха се включили в една бригада във военно време, са налични и се отиграват комуникациите, стандартните оперативни процедури между щаба на бригадата и всички формирования, които участват. Имаме развърнат стационарен команден пункт, имаме мобилна част. Учението показва, че има пълна готовност да бъде задействана многонационалната бригада и да участва в отбраната на нашата територия, обясни министърът на отбраната.

Подготовката на бойната група върви с ускорени темпове, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Тя е напълно координирана с подготовката на българската армия. Във всяко едно учение българската армия предоставя широк кръг от способности, които да разнообразят, да обогатят тактическия фонд , за да може подготовката на това многонационално съединение да бъде ефективна и да отработваме въпросите на оперативната съвместимост, посочи Ефтимов.

Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район Кабиле , за да приеме бригадата на НАТО, но работата се бави.

Този район е препоръчан заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура.

Формирането на многонационална бригада на НАТО у нас надгражда вече функциониращата група на Алианса с водеща страна Италия, която бе формирана у нас заради военната агресия на Русия срещу Украйна и по планове трябва да се развие.

Групата разполага с американски бронирани машини „Страйкър“ и в нея служат военни от няколко държави, сред които България, Италия, Северна Македония и други.

Увеличаването на присъствието на НАТО у нас е част от усилията на Алианса да засили източния блок заради войната в Украйна.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини